9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTURCIA cere pedepsirea unui jurnalist din KOSOVO, care a scris despre lovitura...

TURCIA cere pedepsirea unui jurnalist din KOSOVO, care a scris despre lovitura de stat. Ce răspunde guvernul de la Pristina

Solicitarea Turciei adresată autorităţilor de la Pristina de a pedepsi un jurnalist pentru comentarii în legătură cu lovitura de stat eşuată din Turcia este ‘inacceptabilă’ şi o exagerare, susține o declaraţie a Ministerului de Externe din Kosovo, relatează Reuters citată de Agerpres.

Jurnalistul din Kosovo este acuzat de Turcia pentru faptul că a scris comentarii ironice pe Facebok despre tentativa de lovitură de stat.

‘Îi invit pe cetăţenii din Kosovo care se află în vacanţă în Turcia să se alăture armatei’, a scris pe reţeaua de socializare Berat Buzhala, un jurnalist cunoscut pentru comentariile sale satirice. Comentariul lui a fost urmat cu un emoticon care indica tonul glumeţ al postării. ‘Aceasta este cea mai gravă lovitură de stat de la apariţia Facebook-ului”, a scris Buzhala.

Ambasada turcă la Pristina a trimis marţi o notă guvernului din Kosovo cerându-i să ia măsuri împotriva lui Buzhala, citând o lege recent adoptată în Kosovo care interzice cetăţenilor să se alăture unor conflicte armate din afara ţării. 

‘Fără îndoială, este o exagerare a ambasadei turce la Pristina’, a declarat ministrul de externe Enver Hoxhaj într-un interviu difuzat de serviciul albanez al postului Radio Free Europe. 

Hoxhaj a calificat nota drept ‘inaceptabilă’, precizând că în curând va avea o întrevedere cu ambasadorul turc pentru a discuta problema. 

Buzhala are 40.000 de persoane care îi urmăresc contul pe Facebook. Portalul său de ştiri gazetaexpress.com, care este cel mai mare din Kosovo, cu aproximativ un milion de cititori pe zi, a fost critic la adresa kosovarilor care au plecat să lupte pentru organizaţia Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak. 

Turcia este un susţinător major al Kosovo, care şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008. Companii turceşti gestionează singurul aeroport, distribuţia de electricitate şi construiesc două autostrăzi în valoarea de aproximativ două miliarde de dolari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă