15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTurcia e pregătită să ofere despăgubiri RUSIEI. pentru doborârea avionului Suhoi

Turcia e pregătită să ofere despăgubiri RUSIEI. pentru doborârea avionului Suhoi

Ankara este pregătită să achite despăgubiri Moscovei, dacă este nevoie, pentru daunele provocate în urma doborârii avionului Su-24 în noiembrie trecut la frontiera turco-siriană, relatează marţi agenţia rusă de presă RIA Novosti, citând în acest sens o declaraţie atribuită premierului turc Binali Yildirim, informează Agerpres.

Luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, anunţase că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat scuze pentru avionul doborât anul trecut într-o scrisoare trimisă şefului statului rus, Vladimir Putin, în care a exprimat și condoleanţe în legătură cu moartea pilotului. 

În mesajul său, Erdogan a declarat că Turcia nu a vrut să-şi strice relaţiile cu Rusia, ţară pe care o consideră drept partenerul său strategic, a mai spus Peskov, citat de RIA Novosti. 

Autorităţile ruse indicaseră anterior că unul dintre paşii necesari pentru normalizarea relaţiilor bilaterale este ca Ankara nu doar să-şi ceară scuze pentru doborârea avionului, ci, de asemenea, să compenseze prejudiciul provocat. 

‘Conţinutul scrisorii este clar. Ne-am exprimat regretul şi dacă este nevoie vom plăti şi despăgubiri (pentru avionul doborât). Ambele ţări doresc normalizarea relaţiilor. Cred că lucrurile sunt în curs de normalizare’, a subliniat premierul turc într-un interviu, luni, la postul de televiziune TRT. 

Este important să se pună capăt acestei confruntări fără sens între cele două ţări, a mai spus Binali Yildirim, potrivit publicaţiei economice ruse RBC. 

Şeful executivului turc a declarat că o discuţie telefonică ar urma să aibă loc în 29 sau 30 iunie între preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin în legătură cu reglementarea relaţiilor bilaterale, scrie RBC în pagina sa electronică. 

După mai bine de şase luni de la acest incident, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat Moscovei ‘regretele’ Ankarei – care au fost percepute de Rusia drept ‘scuze’ – pentru avionul militar rus doborât la sfârşitul anului 2015 la frontiera cu Siria, conform agenţiilor de presă internaţionale. 

Într-un comunicat, Kremlinul declarase luni că preşedintele turc a asigurat că Ankara ‘nu a vrut niciodată şi nu a intenţionat să doboare avionul militar rusesc’. Erdogan a mai adăugat că cetăţeanul turc al cărui nume este asociat cu moartea pilotului Su-24 este vizat de o anchetă judiciară, potrivit aceluiaşi comunicat al Kremlinului, citat de AFP. 

Cu toate acestea, cotidianul turc Hurriyet a relatat că Alparslan Celik, acuzat de moartea pilotului rus şi aflat în arest preventiv de la începutul lunii aprilie, a fost pus în libertate luni, potrivit France Presse. 

Incidentul a fost calificat la vremea respectivă drept ‘o lovitură de cuţit în spate’ de către preşedintele rus Vladimir Putin şi a provocat o criză acută în relaţiile ruso-turce.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă