15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialTurcia face noi presiuni asupra Statelor Unite, pentru extrădarea predicatorului Gulen

Turcia face noi presiuni asupra Statelor Unite, pentru extrădarea predicatorului Gulen

 

Ministrul de Justiție turc, Bekir Bozdag, a avertizat Statele Unite că, în cazul în care predicatorul Fethullah Gulen, considerat de Ankara principalul responsabil pentru lovitura de stat eșuată, nu va fi extrădat, relațiile bilaterale dintre cele două state vor fi „sacrificate”, informează AFP, citat de Agerpres.

„Dacă Gulen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relațiile (bilaterale) din cauza acestui terorist”, a declarat Bekir Bozdag agenției de presă Anadolu.

Totodată, el a precizat că, în rândul populației turce, sentimentul antiamerican a atins un punct culminant din cauza acestui diferend între cei doi aliați din cadrul Alianței Nord-Atlantice. În acest context, ministrul a precizat că atribuția „de a împiedica acest sentiment să se transforme în ură” îi revine părții americane.

Citește și: Lovitura de stat eșuată din Turcia: Numărul persoanelor reținute a ajuns la 26.000

Ministrul turc al justiției a indicat totodată că „autoritățile americane studiază cu seriozitate cererea noastră de extrădare”. Dar Bekir Bozdag a adăugat că, „de acum înainte, Gulen și-a pierdut caracterul de marionetă, el nu mai este utilizabil de către SUA, nici de vreo altă țară”. „Dacă Gulen nu este extrădat, aceasta va avea un impact defavorabil asupra raporturilor” între cele două țări, a insistat el.

Potrivit Ankarei, acest opozant turc retras în Pennsylvania (nord-estul SUA) ar fi creierul recentei lovituri de stat eșuate, soldată cu 273 de morți și 2.000 de răniți. Fostul imam neagă orice implicare în puciul ratat din 15 iulie. 

Președintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat Washingtonul că îl „hrănește” și îl „protejează” pe inamicul său numărul unu. Ankara a trimis în SUA mai multe dosare pentru a obține extrădarea acestuia. 

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă