7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia intră în viesparul creat de SI

Turcia intră în viesparul creat de SI

 

Coaliţia condusă de SUA a efectuat marţi în zori lovituri aeriene în apropiere de Ain al-Arab (Siria), oraş kurd din apropierea frontierei cu Turcia. Ameninţarea jihadiştilor Statului Islamic, aflaţi la „porţile sale”, determină Ankara să ia în calcul o schimbare de atitudine, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, declarând că, fără îndoială, „Turcia va fi acolo unde trebuie să fie”. Potrivit The Independent, forţele SI s-ar afla la o oră distanţă de Bagdad.

Jihadiştii Statului Islamic se află de luni la doar 5 km de Ain al-Arab, al treilea oraş kurd din Siria (numit Kobane în kurdă), al cărui centru a fost atins de rachete jihadiste pentru prima oară. Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), a declarat marţi: „Coaliţia americano-arabă a efectuat în noaptea de luni spre marţi două raiduri aeriene asupra poziţiilor SI, una la est, alta la vest de Kobane, nu foarte departe de oraş”. Un ONG a relatat că peste 20 de rachete trase de jihadişti asupra centrului Ain al-Arab au provocat moartea a trei persoane, SI nefiind niciodată atât de aproape de oraş. Oraşul este apărat de miliţiile kurde locale, care fac faţă tancurilor şi artileriei grele cu arme de mic calibru. În urma ofensivei djihadiste, peste 160.000 de persoane au fugit traversând frontiera turcă, guvernul de la Ankara precizând că, înaintea acestui exod, în Turcia se refugiaseră circa 1,5 milioane de sirieni.

În acelaşi timp, în Irak, forţele kurde au lansat o ofensivă pe trei fronturi contra jihadiştilor SI, după cum au anunţat ofiţeri peshmergas. Operaţiunile au debutat marţi în zori şi se derulau ieri la nord de Mossul, oraş controlat de jihadişti, la sud de oraşul petrolier Kirkuk şi contra unei localităţi situate la frontiera siriană. Susţinute de loviturile aeriene, forţele peshmergas au atacat şi oraşul Zoumar, la 60 km de Mossul. Experţi militari au estimat că, prin loviturile aeriene lansate în paralel contra poziţiilor SI în Irak şi în Siria, SUA şi aliaţii vor să rupă legătura jihadiştilor din cele două fronturi.

Ankara schimbă tonul

La Ankara, Parlamentul va dezbate joi o moţiune ce prevede autorizarea armatei de a trece în teritoriul sirian, ca şi reînnoirea existentă a autorizării de a intra în Irak. Armata turcă a desfăşurat peste 15 tancuri şi mai multe vehicule blindate la frontiera cu Siria şi artileria a tras spre partea siriană după mai multe serii de atacuri de artilerie ale djihadiştilor, pe solul turc căzând şapte rachete. Artileria armatei turce a ripostat la acest incident „în acelaşi mod”, potrivit agenţiei Anadolu.

În ultimele zile, guvernul turc a înăsprit mesajele împotriva jihadiştilor SI, şi preşedintele turc, Recep Erdogan, declara că în această săptămână „vom discuta cu toate instituţiile implicate; fără îndoială, Turcia va fi la locul unde trebuie să fie”, el insistând că „nu mai putem rămâne în afara” operaţiunilor coaliţiei internaţionale. În acest timp, premierul Ahmet Davutoglu i-a numit „barbari” pe combatanţii SI şi a declarat că „ISIS (vechea denumire a SI) nu se poate conecta cu Islamul”. Până acum, Ankara a refuzat să participe la campania militară dusă de SUA contra jihadiştilor, dar după eliberarea celor 46 de ostatici turci ce se aflau în mâinile teroriştilor Turcia pare decisă să participe la operaţiuni. Autorităţile turce au cerut coaliţiei să creeze o „zonă tampon” şi o „zonă de excludere aeriană” deasupra părţii siriene a frontierei, unde Ankara gestionează şi furnizează asistenţă umanitară pentru refugiaţii aflaţi în teritoriul său.

Erori de evaluare

La Washington, preşedintele american Barack Obama a recunoscut că SUA au subestimat dimensiunea şi puterea grupului islamist radical Statul Islamic şi au dat prea multă credibilitate armatei irakiene, permiţând regiunii să devină „zonă zero pentru jihadiştii din întreaga lume”. Într-un interviu pentru emisiunea „60 minute” a CBS News, Obama a precizat că este „absolut adevărat” că SUA au comis o eroare în evaluarea atât a Statului Islamic cât şi a armatei irakiene. SUA, asemenea majorităţii statelor occidentale, au fost surprinse de progresele rapide ale ISIS care i-au permis controlul asupra unui teritoriu considerabil din Siria şi Irak. Potrivit şefului de la Casa Albă, haosul creat de războiul civil sirian a fost un factor-cheie.  

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă