4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia îşi menţine trupele în Irak în pofida protestelor Bagdadului

Turcia îşi menţine trupele în Irak în pofida protestelor Bagdadului

Turcia a afirmat joi că își va menține trupele în Irak în pofida protestelor Bagdadului, într-un moment în care tensiunea dintre cele două țări crește odată cu apropierea ofensivei destinate să elibereze orașul Mosul, bastionul irakian al grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP, citată de Agerpres.

“Nu contează ce spune guvernul irakian, prezența turcă va fi menținută pentru a combate Daech (acronimul arab al SI) și pentru a evita modificarea prin forță a compoziției demografice în regiunea” Mosul, a declarat premierul turc, Binali Yildirim.

Al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul, cu o majoritate sunnită, a căzut în mâinile SI în iunie 2014, iar Bagdadul precum și țările din coaliția internațională împotriva SI, condusă de Statele Unite, pregătesc o ofensivă pentru eliberarea lui.

Mosul, a cărui populație actuală se ridică la aproape un milion de locuitori, potrivit Națiunilor Unite, a fost un teritoriu otoman timp de patru secole înainte de a fi alipit la Irak după Primul Război Mondial și prăbușirea Imperiului Otoman. Ankara consideră că are drepturi istorice asupra acestui oraș în apropierea căruia a instalat o bază la Bashiqa, spre mare nemulțumire a Bagdadului.

Potrivit presei turce, aproximativ 2.000 de soldați turci sunt desfășurați în Irak, dintre care 500 la Bashiqa unde antrenează voluntari irakieni sunniți în vederea eliberării orașului Mosul.

Deputații irakieni au cerut marți guvernului să ia măsuri de retorsiune împotriva Turciei după un vot în Parlamentul de la Ankara pentru prelungirea mandatului care autorizează trupele turce să intervină în Irak și Siria, calificând drept “forță de ocupație” prezența militară turcă la Bashiqa.

De asemenea, Irakul a fost deranjat de afirmațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a spus sâmbătă că la eliberarea Mosul ar trebui să participe numai cei care au legături etnice și religioase cu orașul, și nu milițiile șiite sau rebelii kurzi din YPG, considerate de Ankara ca o prelungire a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Semn al tensiunilor dintre cel două țări, Ankara a cerut marți explicații ambasadorului irakian, iar Bagdadul l-a convocat pe ambasadorul turc, potrivit unor surse din cadrul celor două ministere de externe.

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă