14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTurcia nu va retrage militarii turci din Irak

Turcia nu va retrage militarii turci din Irak

Turcia nu va retrage militarii aflaţi pe teritoriul irakian, însă va opri trimiterea de noi trupe, după ce oficialităţile de la Bagdad i-au dat, sâmbătă, un ultimatum de 48 de ore, pentru a retrage trupelor turce nordul Irakuluiinformează Reuters, citat de Mediafax.

Anunţul a fost făcut de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Decizia Irakului vine după ce, vinerea trecută, Turcia a trimis 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de oraşul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI.

Citeşte şi: Consilierii militari pot rămâne în Irak, dar trupele turce nu

Autorităţile de la Bagdad au descris iniţiativa Turciei drept o o “incursiune” şi o încălcare a suveranităţii Irakului şi a cerut retragerea imediată a unui batalion de trupe turce.

Într-o convorbire telefonică purtată, luni, cu omologul său irakian, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a reiterat respectul Ankarei pentru suveranitatea teritorială a Irakului, a precizat Tanju Bilgic, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, dar militarii turci din Irak nu vor fi retraşi din ţară.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, şi-a exprimat dorinţa de a vizita Bagdadul cât mai posibil pentru a detensiona situaţia privitoare la deportarea de militari turci din nordul Irakului.

Rusia a condamnat decizia Turciei de a deporta militari turci în Irak, acuzând că este o intruziune, fără a avea acordul Irakului.

“Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni”, a transmis Ministerul rus de Externe. “Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă”, a subliniat Moscova.

Citeşte şi: Turcia, somată de Irak să-şi retragă trupele

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană.

 

Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

GALERIE FOTO. Cea mai sexy atletă merge la Jocurile Olimpice

Germanca Alica Schmidt, considerată cea mai sexy atletă din lume, și-a îndeplinit visul și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor...

Omul de afaceri Ion Leu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Tribunalul Buzău a dictat marți o sentință de șapte ani de închisoare cu executare pentru antreprenorul buzoian Ion Leu, acuzat de evaziune fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă