23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurcia permite SUA să-i folosească bazele aeriene împotriva teroriștilor Statului Islamic

Turcia permite SUA să-i folosească bazele aeriene împotriva teroriștilor Statului Islamic

Turcia a permis Statelor Unite să-i folosească bazele aeriene pentru a lupta împotriva teroriștilor Statului Islamic (SI), potrivit unui oficial din domeniul apărării.

"Detaliile utilizării (bazelor turce în lupta împotriva SI) sunt în continuare în curs de elaborare", a declarat acest oficial pentru AFP, sub protecţia anonimatului, scrie Mediafax.

Forţele aeriene americane folosesc de mult timp baza de la Incirlik, situată în sudul Turciei, iar aproximativ 1.500 de americani sunt staţionaţi în aceasta.

Însă, până în prezent avioanele americane folosite în bombardamente împotriva SI decolează de la bazele aeriene Al-Dhafra din Emiratele Arabe Unite (EAU), Ali al-Salem din Kuwait şi Al-Udeid din Qatar, unde se află şi Centrul Operaţional Aerian american pentru 20 de ţări din regiune (CAOC).

Baza din Qatar este dotată cu o pistă de aterizare de 4,5 kilometri şi constituie un important centru logistic, în cadrul căruia se află şi un vast depozit de muniţie.

Avioane americane de tip F-16 sunt staţionate de anul trecut şi în Iordania, iar Pentagonul are acorduri cu Omanul pentru a utiliza bazele militare din acest stat, mai arată sursa citată.

Armata americană poate, în plus, să utilizeze o bază din Diego Garcia, un teritoriu britanic de la Oceanul Indian, pentru bombardiere de tip B-52, B-1 şi B-2.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă