10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia refuză ultima condiție pusă de UE pentru ridicarea vizelor. Ce dorea...

Turcia refuză ultima condiție pusă de UE pentru ridicarea vizelor. Ce dorea Uniunea Europeană

Preşedintele islamo-conservator de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu se pune problema să fie modificată legea antiteroristă din Turcia, informează AFP citată de Agerpres.

Modificarea legii din Turcia fusese cerută de Uniunea Europeană (UE) în schimbul ridicării vizelor pentru cetăţenii turci.

‘Uniunea Europeană ne cere să modificăm legea antiteroristă. Însă, în acest caz noi vom spune: ‘noi vom merge pe drumul nostru şi voi pe al vostru”, a declarat Erdogan, în timpul unui discurs public susţinut la Istanbul. 

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetăţenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spaţiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-şi redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene. 

Ankara afirmă că discuţiile sunt în derulare, până în iunie, pe marginea celor cinci condiţii restante dintre cele 72 de cereri evocate de UE. 

Turcia a declarat anularea vizelor pentru cetăţenii săi o condiţie indispensabilă pentru a continua să pună în aplicare acordul controversat cu privire la migranţi. 

În cadrul aceluiaşi discurs, Erdogan a declarat că reforma constituţională, care i-ar conferi puteri extinse preşedintelui, trebuie să fie supusă rapid la vot în cadrul unui referendum. 

‘O nouă constituţie şi un sistem prezidenţial sunt o necesitate urgentă’, a declarat el, la o zi după retragerea premierului său, Ahmet Davutoglu, de la conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) şi, implicit, a guvernului, o decizie care ar urma să consolideze puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

Erdogan, care conduce Turcia din 2002, iniţial ca şef al executivului, apoi ca preşedinte ales pentru prima dată prin sufragiu universal în 2014, subliniază în mod regulat ‘necesitatea’ ca Turcia să treacă de la un sistem parlamentar la unul prezidenţial. 

Pentru a face aceasta, este necesară o modificare la Constituţie, însă proiectul este susţinut în parlament doar de partidul său, AKP, în timp ce opoziţia îi este extrem de ostilă. 

Erdogan a câştigat toate alegerile de după 2002 şi, potrivit sondajelor, va câştiga şi referendumul dacă acesta va fi organizat. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă