13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTusk: UE are nevoie de o strategie pe termen lung în privinţa...

Tusk: UE are nevoie de o strategie pe termen lung în privinţa Rusiei

Noul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a anunțat că Uniunea Europeană are nevoie de o strategie pe termen lung în privinţa Rusiei.

"Avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat Tusk la finalul summitului european. "Aceasta va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni", a spus el, potrivit Mediafax.

Donald Tusk a insistat asupra faptului că UE trebuie să aibă o "poziţie unită şi comună" în criza ucraineană şi faţă de Moscova, reafirmând că Rusia este în prezent "problema noastră strategică".

Apreciind că Ucraina este "victima unei (…) invazii", Tusk a afirmat că europenii trebuie "să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv". "Abordarea noastră trebuie să fie identică ambiţiilor şi potenţialului nostru. (…) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să conştientizăm propria noastră forţă", a spus el.

"Când vorbim despre Rusia şi Ucraina, vorbim despre noi înşine, despre ce înseamnă UE, despre ce este adevărata dimensiune a solidarităţii noastre", a declarat Tusk. "Suntem pregătiţi să sacrificăm ceva pentru a fi uniţi?", a întrebat el.

"Vom continua să condamnăm tot mai viguros posibila" atitudine a Rusiei, a dat asigurări la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar "sunt convins că trebuie să lăsăm deschis canalul dialogului şi dezbaterii cu Rusia", a subliniat el.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă