16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialTusk avertizează asupra riscului prăbușirii sau divizării Ucrainei

Tusk avertizează asupra riscului prăbușirii sau divizării Ucrainei

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat marţi în privinţa "prăbuşirii" Ucrainei, în cazul în care alegerile prezidenţiale de la 25 mai nu se vor desfăşura în mod normal, relatează AFP, conform Mediafax.

"Astăzi, vreau să mobilizez toată Uniunea Europeană şi NATO cu privire la riscul sau ameninţarea prăbuşirii statului ucrainean, sau cel puţin a unei divizări foarte dureroase", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varşovia.

"În următoarele zile sau în următoarele luni, soarta Ucrainei va fi tranşată", a adăugat el, îndemnând Uniunea Europeană (UE) să suţină alegerile cruciale de la 25 mai.

Un dublu referendum a avut loc duminică în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei. În urma referendumului, considerat "ilegal" de autorităţile de la Kiev şi occidentali, cele două regiuni s-au autoproclamat republici şi au cerut unirea cu Rusia, după exemplul Crimeei.

În plus, premierul polonez s-a exprimat pe marginea ultimatumului adresat Ucrainei de gigantul rus Gazprom, care solicită plata în avans a unei facturi de 1,66 miliarde de dolari pentru livrările de gaze din iunie.

"Există diferite estimări cu privire la costul anexării Crimeii (de către Moscova). Astăzi, este dificil de spus cine datorează bani", a spus el.

"Ucraina are datorii faţă de Gazprom şi Rusia sau Rusia, în baza dreptului internaţional, are datorii faţă de Ucraina pentru că şi-a însuşit Crimeea cu infrastructura şi câmpurile sale gazifere?", s-a întrebat premierul polonez.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă