15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUcraina, Rusia, Germania şi Franţa vor o reuniune până pe 5 iulie

Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa vor o reuniune până pe 5 iulie

Miniştrii de Externe din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa au îndemnat miercuri, la sfârşitul unei întâlniri la Berlin, la organizarea unei reuniuni a grupului de contact până sâmbătă, 5 iulie, pentru a încerca să calmeze situaţia din Ucraina, transmite Mediafax.

Pavlo Klimkin, Serghei Lavrov, Frank-Walter Steinmeier şi Laurent Fabius au declarat într-un comunicat "că cer organizarea unei reuniuni a grupului de contact până la 5 iulie, cu scopul de a ajunge la un acord reciproc şi necondiţionat privind o încetare a focului durabilă" în estul Ucrainei.

Acest grup de contact este format din Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Armistiţiul privind încetarea focului trebuie să fie supervizat de misiunea specială a OSCE în Ucraina, în conformitate cu mandatul său", au afirmat cei patru miniştri. "Miniştrii sunt de acord să ia toate măsurile necesare şi să folosească influenţa lor asupra părţilor implicate, pentru a îndeplini acest obiectiv", au adăugat ei, subliniind "importanţa eliberării rapide a tuturor ostaticilor".

Cei patru oficiali au convenit, de asemenea, că posturile vamale de la frontiera cu Rusia trebuie să revină sub controlul Kievului, mai arată sursa citată.

Ei au salutat faptul că Rusia s-a declarat dispusă să permită serviciilor de frontieră ucrainene să intre pe teritoriul rus pentru a ajunge la posturile Gukovo şi Doneţk, în cazul unui armistiţiu de încetare a focului.

"Cred că este un prim pas şi un pas important în direcţia unei încetări a focului bilaterale", a comentat Steinmeier într-o conferinţă de presă, după reuniune.

Operaţiunea "antiteroristă" contra rebelilor proruşi din estul Ucrainei a fost reluată marţi dimineaţa, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a refuzat să prelungească armistiţiul de încetare a focului.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă