18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialUcraina: Separatiștii proruși acuză armata ucraineană că ar fi lansat un atac...

Ucraina: Separatiștii proruși acuză armata ucraineană că ar fi lansat un atac în apropiere de Donețk

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au acuzat, miercuri, armata ucraineană că ar fi lansat un atac în apropiere de Donețk. Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au dezmințit informațiile și le-au reproșat rebelilor că ar fi responsabili de agravarea conflictului, informează AFP, citat de Agerpres.

Acuzațiile vin într-un moment în care Kievul şi observatorii străini din Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) au constatat o escaladare în confruntările din ultimele săptămâni, numărul soldaţilor ucraineni ucişi fiind în creştere netă. 

Potrivit unui combatant rebel, armata ucraineană a atacat sâmbătă nordul aeroportului din Doneţk: „Tot terminalul aeroportului a fost lovit de tiruri ale tunurilor antiaeriene”. 

Totodată, un bărbat de 42 de ani, care s-a prezentat drept combatant voluntar rus, dar a refuzat să-şi dezvăluie identitatea , a declarat pentru AFP că opt soldaţi ai forţelor rebele au murit, în ultima săptămână, într-un oraş situat la nord de Doneţk. 

Potrivit OSCE, de luni seara până marţi dimineaţa, în nordul şi vestul acestui oraş s-au înregistrat 305 „explozii neidentificate”.

Purtătorul de cuvânt militar al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, Oleksandr Motuzianik, a confirmat deteriorarea situaţiei, acuzându-i pe rebeli de responsabilitate pentru aceasta. „Forţele armate ucrainene respectă încetarea focului”, a mai spus el. 

Totodată, o purtătoare de cuvânt a misiunii ucrainene pe lângă OSCE a anunţat, miercuri, că 26 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în luna mai în estul Ucrainei. 

După eliberarea pilotului de elicopter ucrainean Nadia Savcenko, deţinută doi ani în Rusia, Petro Poroşenko a promis, săptămâna trecută,să recupereze peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile separatiste din estul Ucrainei. 

De la declanşarea sa în aprilie 2014, conflictul a făcut aproape 9.300 de morţi şi peste un milion şi jumătate de persoane strămutate din calea luptelor. În pofida instituirii mai multor armistiţii, confruntările soldate cu morţi şi răniţi nu au încetat niciodată de-a lungul liniei frontului. 

Cele mai citite

Aerisirea in baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Instanța i-a admis cererea de eliberare condiționată a lui Radu Mazăre

Tribunalul Ilfov a decis luni să admită cererea de eliberare condiționată a lui Radu Mazăre din Penitenciarul Jilava, unde fostul primar executa o sentință...

AmCham promovează România ca destinație pentru investiții americane în cadrul Forumului Economic SUA- România, organizat în premieră în SUA

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) anunță organizarea celei de-a 3-a ediții a Forumului Economic SUA – Romania, în premieră la Washington,...
Ultima oră
Pe aceeași temă