18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialUcraina a condamnat doi ruși la câte 15 ani de închisoare. Ar...

Ucraina a condamnat doi ruși la câte 15 ani de închisoare. Ar putea fi eliberați în schimbul pilotului Nadia Savcenko

Parchetul ucrainean a cerut vineri pedepse de 15 ani închisoare în cazul a doi presupuşi agenţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), capturaţi în mai 2015 în estul separatist al Ucrainei şi judecaţi în prezent la Kiev, informează AFP citată de Agerpres.

Autorităţile de la Kiev îi acuză pe cei doi bărbaţi, Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev, că sunt un sergent şi respectiv un căpitan al GRU şi că au luptat în estul Ucrainei de partea trupelor separatiste proruse. 

Rusia a susținut că cei doi bărbaţi nu mai sunt agenţi activi şi că au părăsit GRU înainte de a fi capturaţi în regiunea separatistă Lugansk. 

În timpul interogatoriului şi conversaţiei pe care au avut-o cu jurnalişti, cei doi bărbaţi au admis că sunt agenţi ruşi intraţi pe teritoriul ucrainean împreună cu alţi circa 200 de militari, pentru a efectua misiuni de recunoaştere în compania trupelor separatiste. 

Însă, mai târziu ei au declarat că aceste mărturisiri le-au fost smulse sub tortură sau sub influenţa medicamentelor primite după intervenţii chirurgicale efectuate la Kiev asupra rănilor lor. 

Avocatul sergentului Erofeev, Oxana Sokolova, a declarat că îi va cere Curţii ‘să-i ierte şi să-i elibereze’ pe cei doi acuzaţi. 

Decizia Tribunalului este aşteptată în următoarele săptămâni. 

În data de 8 aprilie, necunoscuţi au incendiat cu cocteiluri Molotov biroul unuia dintre cei trei judecători care se ocupă de acest proces, la Kiev. Cu toate acestea, dosarele referitoare la cei doi presupuşi agenţi ruşi nu au fost afectate. 

Cu două săptămâni înainte, poliţia ucraineană a descoperit într-o grădină abandonată a unui orăşel la sud de Kiev trupul neînsufleţit al lui Iuri Grabovski, avocatul ucrainean al unuia dintre cei doi acuzaţi. 

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a propus Kremlinului să o predea în schimbul celor doi bărbaţi pe Nadia Savcenko, pilotul militar ucrainean, condamnată la sfârşitul lui martie de un tribunal din Federaţia Rusă la 22 de ani de închisoare, pentru complicitate, potrivit justiţiei ruse, la uciderea a doi jurnalişti ruşi. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Ce spune Mugur Isărescu despre un nou mandat la BNR. Este cel mai longeviv guvernator din lume

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că în cazul în care i se va propune de către Parlament un nou...

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă