11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUcraina a testat o rachetă de fabricație proprie, care ar fi superioară...

Ucraina a testat o rachetă de fabricație proprie, care ar fi superioară celor rusești

Ucraina a testat cu succes o rachetă de fabricaţie proprie la unul dintre poligoanele sale militare, a relatat miercuri publicaţia electronică Ukrainskaia Pravda, citată de Agerpres.

Informația provine de la Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare de la Kiev (SNBO).

‘Am început testele cu o rachetă de fabricaţie ucraineană şi lansarea de astăzi (marţi) a arătat că racheta a realizat în totalitate obiectivul planificat şi a lovit exact ţinta planificată’, a declarat Oleksandr Turcinov în comunicatul menţionat, subliniind că, spre deosebire de proiectilul rus de acelaşi tip, racheta ucraineană este ‘controlabilă’, ceea ce o face mai eficientă. 

‘În faţa industriei noastre militare, a oamenilor noştri de ştiinţă şi constructorilor noştri a fost pusă sarcina de a asigura producţia de rachete ucrainene fără a recurge la componente fabricate în Federaţia Rusă’, a spus Turcinov, adăugând că ‘acest obiectiv a fost atins’.

Citește și: Rusia a condamnat-o pe femeia pilot din Ucraina la 22 de ani de închisoare

Dar acesta nu este singurul program de rachete dezvoltat de industria militară a Ucrainei şi oameni de ştiinţă din domeniu, a subliniat şeful SNBO. ‘Pregătim pentru utilizare rachete puternice şi eficiente, care vor proteja într-un mod fiabil ţara noastră’, a mai spus Turcinov, indicând că refacerea ‘scutului de rachete’ al Ucrainei reprezintă ‘una dintre priorităţile’ Kievului în domeniul apărării şi securităţii. 

Potrivit unor experţi ruşi, ar putea fi vorba de proiectele ‘Grom’ şi ‘Korşun’ ale biroului de construcţii de rachete ‘Iujnoe’ din Dnepropetrovsk. Conform acestora, ‘Korşun’ ( CJ-10) ar fi o rachetă de croazieră supersonică, de fapt o clonă ucraineană a rachetei sovietice X-55. 

În urma Memorandumului de la Budapesta – semnat la 5 decembrie 1994 în capitala Ungariei de Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Rusia – Kievul a renunţat la arsenalul său nuclear, în schimbul unor garanţii de securitate şi a independenţei sale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă