13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina cere ajutorul Canadei pentru apropierea de NATO

Ucraina cere ajutorul Canadei pentru apropierea de NATO

Ucraina cere ajutorul Canadei pentru apropierea de NATO. Solicitarea a fost făcută de către preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, în ciuda faptului că această apropiere nemulţumeşte Rusia.

Potrivit Mediafax, cu o zi înainte de începerea unei vizite în Statele Unite în cursul căreia Petro Poroşenko va încerca să obţină pentru ţara sa un "statut special" de aliat nemembru în Alianţa Nord-Atlantică, preşedintele ucrainenan a fost îndelung aclamat de către deputaţi şi senatori canadieni reuniţi într-o şedinţă comună, o onoare rară pentru un şef de stat aflat în vizită în Canada.

Canada, care are o diasporă de peste un milion de ucraineni, s-a arătat un aliat devotat al Ucrainei în criza cu Rusia.

"La summitul NATO (de la începutul) lui septembrie, am declarat voinţa ţării mele de a se apropia de NATO şi de a obţine un statut de aliat nemembru" în Alianţă, a declarat Petro Poroşenko în Parlamentul de la Ottawa.
"Contez într-adevăr pe sprijinul vostru" pentru a reuşi să obţin acest statut, a adăugat el.

În baza unui astfel de statut la NATO, Ucraina ar putea beneficia de livrarea unor tipuri de armament şi efectuarea unor schimburi de informaţii.

Prima vizită oficială a preşedintelui Poroşenko în Canada s-a desfăşurat în cea de-a doua zi de la ratificarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, mia scrie Mediafax.

La rândul său, premierul canadian Stephen Harper a amintit că ţara sa a fost prima din Occident care a recunoscut independenţa Ucrainei în 1991. El le-a cerut reprezentanţilor celor două ţări să accelereze lucrările în scopul încheierii unui acord bilateral de liber schimb.

Canada intenţionează să ofere un împrumut Ucrainei. În plus, Canada va furniza un ajutor umanitar suplimentar, a anunţat Stephen Harper.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă