10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina diin nou în pragul războiului

Ucraina diin nou în pragul războiului

Armata ucraineană a anunțat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruşi pe aeroportul din Donețk, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că a refuzat o nouă mediere, informează Mediafax.

După două zile de lupte violente în estul Ucrainei, presiunea rebeliunii proruse asupra poziţiilor ucrainene de pe aeroportul din Doneţk a devenit extrem de puternică. Armata ucraineană a respins sâmbătă seara cel puţin zece tancuri pentru a deschide un culoar şi pentru a permite sosirea de întăriri, precum şi evacuarea unor victime.

Forţele ucrainene au "curăţat aproape în întregime incinta aeroportului", s-a felicitat duminică purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Lîsenko. Trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk. Prin urmare, această operaţiune "nu este o încălcare a armistiţiului" instituit la începutul lui decembrie, a dat asigurări el.

Acest contraatac a fost urmat de tiruri de artilerie care au fost auzite în cursul întregii nopţi de sâmbătă spre duminică până în centrul oraşului Donţek şi s-au intensificat dimineaţa devreme.

Potrivit autorităţilor separatiste şi ucrainene, trei militari şi cel puţin zece civili au fost ucişi în regiunea Doneţk, iar alte 31 de persoane au fost rănite.

Bombardamentele au atins mai multe cartiere de locuinţe din Doneţk, unde mai multe magazine au rămas închise duminică.

Preşedintele "republicii" autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a afirmat că această ripostă este "o tentativă a Kievului de a relansa războiul".

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Rusia, acuzată de Ucraina şi de Occident de susţinerea rebelilor, acuzaţie negată de Moscova, s-a declarat "extrem de preocupată de evoluţia situaţiei".

Liderii ruşi au "făcut constant eforturi de mediere" în ultimele zile, a subliniat Dmitri Peskov, anunţând că Vladimir Putin a trimis în cursul nopţii de joi spre vineri o scrisoare preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko cu "un plan concret pentru retragerea artileriei grele".

"Din păcate, partea ucraineană a respins planul", a continuat Peskov.

"Partea rusă este pregătită să facă uz de influenţa sa asupra rebelilor pentru a-i convinge să accepte o astfel de opţiune cu scopul de a evita producerea de victime civile", a adăugat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Dar "aeroportul din Doneţk trebuie să fie plasat sub controlul rebelilor în virtutea acordurilor de la Minsk" semnate în septembrie, a adăgat diplomaţia rusă, făcând apel la "o încetare completă a ostilităţilor".

La Kiev şi în mai multe mari oraşe din ţară, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce omagii celor peste 4.800 victime ale conflictului din estul Ucrainei.

În capitală, manifestanţii au defilat în centrul oraşului, după care s-au adunat în Piaţa Independenţei, în prezenţa preşedintelui Petro Poroşenko, a premierului Arseni Iaţeniuk şi a mai multor lideri religioşi.

"Vom învinge. Va fi pace în Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean", a declarat în fața mulțimii preşedintele Poroşenko.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă