20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUcraina încearcă să preia controlul asupra zonei unde se află epava avionului...

Ucraina încearcă să preia controlul asupra zonei unde se află epava avionului MH 17

Ucraina încearcă să preia controlul asupra zonei unde se află epava avionului MH 17, a anunțat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, care a acuzat Kievul de încălcarea prin acestă manevră a unei rezoluții a Consiliului de Securitate.

Potrivit lui Ciurkin, forţele ucrainene vizează civilii din zonă, încălcând o rezoluţie care îndeamnă la încetarea luptelor în zona prăbuşirii MH17, transmite Mediafax.

"Autorităţile ucrainene au afirmat că au intenţia de a prelua controlul militar asupra zonei", a declarat ambasadorul rus.

"'Acest fapt ar fi, bineînţeles, o încălcare clară a Rezoluţiei 2166", a adăugat el.

Această rezoluţie a fost adoptată săptămâna trecută în unanimitate în Consiliul de Securitate, în urma unei iniţiative a Australiei. Ea condamnă atacul care a doborât avionul în estul Ucrainei şi le cere separatiştilor proruşi să permită un acces liber şi în securitate deplină la locul prăbuşirii zborului MH17, să protejeze "integritatea" acestui loc şi să înceteze ostilităţile în zonă.

"Activităţi militare continue desfăşurate de forţele ucrainene în apropiere de zona prăbuşirii (MH17) sunt incompatibile cu rezoluţia pe care a adoptat-o Consiliul de Securitate", a subliniat Ciurkin.

Experţii medico-legali şi poliţiştii olandezi şi australieni care au încercat, luni dimineaţă, să ajungă la locul accidentului au fost nevoiţi să se întoarcă din drum din motive de securitate, fiind auzite "explozii" în apropiere.

Ucraina a precizat că armata sa luptă în mai multe oraşe situate la distanţa de câţiva kilometri de locul tragediei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc cu privire cu confruntările din estul Ucrainei. Kievul acuză Rusia, în special, că îi susţine pe rebeli şi că le-a furnizat acestora rachete, inclusiv pe cea care a lovit zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Prăbuşirea MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morţi.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă