10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi...

Ucraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi sancţiuni contra Rusiei

Autorităţile de la Kiev au salutat vineri votul "istoric" din Congresul american care autorizează livrări de armament spre Ucraina şi prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei, survenit la patru zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil în estul separatist. Potrivit Mediafax, Kievul a îndemnat Uniunea Europeană să menţină opţiunea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. Rusia "încearcă să creeze o perdea de fum" asupra rolului său în conflict, a afirmat la Bruxelles ambasadorul ucrainean, Constantin Ielisiev.

Parlamentari prooccidentali ucraineni s-au arătat încântaţi de decizia omologilor lor americani, care au adoptat o lege ce prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei şi îi permite preşedintelui Barack Obama să aprobe livrări de arme letale Ucrainei.

Este vorba de un prim pas simbolic pentru Ucraina, care caută cu disperare de câteva luni să-şi convingă aliaţii să-i vândă arme pentru a-şi dota militarii, mai slab echipaţi decât rebelii proruşi susţinuţi militar, potrivit Kievului şi occidentalilor, de Rusia.

Însă votul din Congresul american nu înseamnă în mod automat că Barack Obama va permite livrări de armament forţelor ucrainene. Preşedintele american a preferat până în prezent să aprobe livrări de material "neletal" Ucrainei, precum radare, binocluri pentru vedere pe timp de noapte sau veste antiglonţ.

La rândul său, Moscova şi-a expimat "regretele profunde" faţă de acest text, "adoptat fără dezbatere şi un vot real", a deplâns Ministerul rus de Externe.

Textul însă a fost amendat in extremis şi nu mai desemnează Ucraina, Republica Moldova şi Georgia cu "statutul de aliat non-NATO", aşa cum se temea Moscova. Potrivit Executivului american, statutul privilegiat acordat Ucrainei nu va aduce nimic în plus Kievului faţă de ce beneficiază deja.

Dublarea bugetului militar

Acest vot intervine în contextul în care ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că Ucraina intenţionează să recruteze 40.000 de militari în 2015 şi să-şi dubleze bugetul militar. În plus, 10.500 de bărbaţi vor fi antrenaţi pentru a lupta pe bază de contract.

Numărul militarilor va creşte anul viitor la 250.000, faţă de 232.000, cât este în prezent, şi vor fi create noi unităţi, inclusiv "forţe însărcinate cu operaţiuni speciale".

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă