10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUcraina va cumpăra armament din SUA şi din alte ţări

Ucraina va cumpăra armament din SUA şi din alte ţări

Guvernul de la Kiev urmăreste să obţină armament din SUA dar şi din alte ţări, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. Potrivit agenţiei TASS, ministrul ucrainean a făcut această declaraţie cu prilejul vizitei sale în Japonia. Într-un interviu acordat cotidianului Nikkei, Pavlo Klimkin a precizat că sporirea capacitătii de luptă a armatei ucrainene este „de o importanţă critică”. „Avem nevoie de armament defensiv suplimentar”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, acum câteva zile, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, avertizase că o eventuală livrare de armament din SUA către Ucraina ar încălca acordul de pace semnat la Minsk, la 12 februarie, între toate părţile implicate în conflictul din Ucraina.

Avertismentul lui Riabkov a venit în urma declaraţiilor oficialilor ucraineni. Conform agentiei ruse TASS, preşedintele Petro Poroshenko anunţase că Ucraina a încheiat circa 20 de contracte de livrări de armament cu prilejul expoziţiei militare IDEX-2015 din Emiratele Arabe Unite. Potrivit lui Poroshenko, firmele furnizoare de „armament defensiv” provin din Europa, America şi Orientul Mijlociu.

La rândul său, Oleg Gladkovsky, prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, anunţase că la IDEX-2015 Ucraina a semnat acorduri totalizând câteva sute de milioane de dolari. Gladkovsky precizase că unul dintre acorduri se referă la achiziţia de drone (avioane fără pilot) şi de echipamente de război electronic de la grupul francez Thales. Cu toate acestea, „majoritatea acordurilor au fost încheiate de Ucraina cu firme din Statele Unite”, a precizat Gladkovsky.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă