10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUE, despre alegerile din Marea Britanie: Dorim să vă păstrăm în familia...

UE, despre alegerile din Marea Britanie: Dorim să vă păstrăm în familia europeană

Uniunea Europeană a transmis britanicilor, referitor la alegerile legislative din 7 mai, că la nivelui uniunii se dorește păstrarea Marii Britanii în familia europeană, conform AFP, informează Agerpres

Premierul David Cameron a promis că, dacă va fi reales, va organiza un referendum asupra rămânerii Marii Britanii în UE, fapt ce a stârnit neliniște în statele blocului comunitar, a căror disponibilitate de a face Londrei concesii în ceea ce privește revizuirea tratatelor europene este foarte limitată, mai ales atunci când este vorba despre libertatea de circulație.

Citește și: Campania pentru alegerile parlamentare din Marea Britanie, lansată oficial

De altfel, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a evocat săptămâna trecută posibile modificări ale tratatelor europene, însă a exclus orice compromis față de libertatea de circulație.

Dar imigrația este singurul subiect care a animat o campanie electorală altfel destul de anostă. Sub presiunea formațiunii antieuropene UKIP și a aripii eurosceptice din propriul partid conservator, premierul David Cameron dorește să restrângă acest flux migrator prin măsuri cum ar diminuarea prestațiilor sociale de care pot beneficia imigranții.

Anul trecut, soldul migrator net (diferența dintre sosirile și plecările imigranților) a fost de 298.000 de persoane, cel mai ridicat din anul 2005 și foarte departe de ținta de ‘câteva zeci de mii’ promisă de conservatori în anul 2010.

Deși studiile arată că imigranții aduc Marii Britanii venituri superioare costurilor pe care ei le generează, unele regiuni se simt depășite de afluxul străinilor, mai ales la capitolul serviciilor publice.

Drept urmare, atât conservatorii, cât și principalii lor adversari, laburiștii, intenționează să interzică accesul imigranților la prestațiile sociale, conservatorii pentru o perioadă de patru ani, iar laburiștii pentru doi ani. Cât despre UKIP, acesta cere interzicerea completă a accesului în țară al imigranților necalificați timp de cinci ani și plafonarea la 50.000 pe an a numărului imigranților calificați.

Sondajele publicate până în prezent arată diferențe nesemnificative între cele două principale forțe politice, conservatorii lui David Cameron și laburiștii lui Ed Miliband, acesta din urmă împotrivindu-se părăsirii blocului comunitar. În eventualitatea în care conservatorii ar reuși totuși să se detașeze, problema unei posibile ieșiri a Marii Britanii din UE ar urma să domine agenda Consiliului European din luna iunie, fiind de prevăzut că atunci premierul Cameron, reinstalat în fruntea unui nou guvern, își va prezenta condițiile.

Dar mulți analiști împărtășesc îndoielile manifestate de opinia publică asupra determinării Marii Britanii de a se detașa de Uniunea Europeană, având în vedere mai ales implicațiile economice negative ale ieșirii din UE, cum ar fi pierderea poziției privilegiate a City-ului londonez.

Dacă se va ajunge totuși la referendumul promis de Cameron, acesta se va reduce probabil la o dezbatere de genul ‘imigrație versus locuri de muncă’, anticipează Mats Persson, directorul centrului de analiză Open Europe. Marea Britanie privește relația cu UE ‘sub forma unei tranzacții în termeni de cost-beneficiu’, nicidecum sub aspect emoțional, a subliniat acesta în timpul unei dezbateri desfășurate recent la Bruxelles.

Între timp, statele est-europene, de unde sute de mii de imigranți au plecat în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, urmăresc acest scrutin cu o atenție specială.

‘Fiul meu lucrează într-o bancă la Londra și are cetățenia britanică. Dar pentru mine va fi mai greu să merg acolo. Amintirea cozilor (pentru vize n.red.) din fața ambasadei britanice mă face să tremur’, declară agenției France Presse o traducătoare din Sofia.

Cele mai citite

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă