22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUE: Grecia are trei luni pentru a-şi consolida gestionarea frontierelor

UE: Grecia are trei luni pentru a-şi consolida gestionarea frontierelor

Grecia a primit, vineri, un termen de trei luni pentru a-şi corecta “gravele deficienţe” de gestionare a afluxului de migranţi aflaţi la frontiera maritimă cu Turcia, poitrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Astfel, Consiliul UE a adoptat decizia UE într-o reuniune a miniştrilor de finanţe din statele membre, pe baza propunerii Comisiei Europene. Grecia a votat contra, iar Ciprul s-a abţinut de la vot. Potrivit unei surse europene, situaţia din Grecia pune în pericol funcţionarea spaţiului Schengen. 

Dacă cele 50 de recomandări prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, se deschide calea pentru aplicarea articolului 26 al codului Schengen, prin care Comisia Europeană poate propune, în termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen pentru o perioadă de şase luni ce poate fi prelungită de cel mult trei ori, durata maximă totală fiind de doi ani. 

Oficiali europeni susţin că decizia nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degrabă garantarea faptului că măsura de control frontalier oriunde în UE, inclusiv la graniţa dintre Germania şi Austria, poate rămâne în vigoare fără a încălca legea de îndată ce derogările bazate pe alte secţiuni ale codului Schengen expiră. 

‘Afluxul masiv (de migranţi) este de natură să pună controlul frontierei exterioare al oricărui stat membru sub presiune extremă. Funcţionarea generală a spaţiului Schengen este în mare pericol şi trebuie acţionat într-o manieră urgentă’, se menţionează într-un document al Consiliului UE, citat de AFP. 

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat, marţi, că numărul imigranţilor şi refugiaţilor ajunşi în Europa pe mare în primele şase săptămâni ale anului este de zece ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut. 

Numărul sosirilor a depăşit 76.000, iar numărul deceselor pe rutele din Mediterana a fost de 409, faţă de 69 în primele şase săptămâni din 2015, conform OIM. Aceasta a adăugat că nu se aşteaptă o scădere a numărului de sosiri în Europa şi estimează că în martie Grecia va ajunge la cifra de un milion de imigranţi şi refugiaţi ajunşi pe teritoriul său de la începerea crizei. 

În acest an, 70.365 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns pe mare în Grecia, iar alţi 5.898 – în Italia, conform OIM. Un număr de 319 de persoane au murit încercând să traverseze estul Mediteranei între Turcia şi Grecia, iar alţi 90 pe ruta dintre nordul Africii şi Italia.

 

Cele mai citite

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Cristiano Bergodi, OUT de la Rapid! Cine preia interimatul în Giulești

Rapid București s-a despărțit de comun acord de antrenorul italian Cristiano Bergodi, după o serie negativă de patru înfrângeri consecutive, în primele patru etape...
Ultima oră
Pe aceeași temă