12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul extraordinar JAI a decis controale DURE la frontierele UE, inclusiv asupra...

Consiliul extraordinar JAI a decis controale DURE la frontierele UE, inclusiv asupra cetățenilor din Spațiul Schengen

UPDATE 14,00: La frontierele UE vor fi controlați inclusiv cetățenii statelor care fac parte din Spațiul Schengen.

UPDATE 12,00: Uniunea Europeană își va întări controalele la frontiera externă, atât prin verificări mai detaliate ale propriilor cetăţeni, cât şi ale celor din afara UE, indică un proiect de Declaraţie prezentat de agenția germană DPA.

Statele UE ar urma să-și interconecteze bazele de date. Un proiect controversat, discutat vineri la Bruxelles, este cel de creare a unui registru unic al pasagerilor care utilizează companiile aeriene. 

Pe de altă parte, miniştrii prezenți la reuniunea JAI se vor angaja să efectueze "înregistrări sistematice, inclusiv amprentarea tuturor migranţilor care intră în zona Schengen". De asemenea, se va face verificarea datelor personale ale migranților în bazele de date cu infractori şi terorişti.

La Bruxelles este convocat, vineri, Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI), ca urmare a atentatelor teroriste înregistrate în Franța.

Din România, la reuniune va participa noul ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă. Aceasta va fi prima acțiune publică a lui Petre Tobă, în calitate de ministru.

La Bruxelles se va decide un posibil răspuns al UE după atentatele din Franța. Câteva subiecte specifice vor fi controlul la frontierele externe ale UE, traficul cu arme de foc, registrul european cu numele pasagerilor (European Passenger Name Record), precum și finanțarea terorismului.

În luna septembrie 2015, la Bruxelles se desfășurase un alt Consiliu extraordinar JAI, pe tema migrației. La acea reuniune, pentru România s-a decis, prin vot, să primească, în total, 6.351 de refugiaţi. Dintre aceștia, 1705 erau deja repartizați anterior, iar alți 4.646 au fost atribuiți cu prilejul reuniunii. Ei ar putea ajunge în România în următorii doi ani.

La reuniunea din septembrie 2015, reprezentantul României, Gabriel Oprea (la acel moment – ministru de Interne) s-a opus acestei decizii, el având mandat pentru a accepta doar 1785 de refugiați.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă