6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUE ar dori să blocheze apele teritoriale ale Libiei pentru a opri...

UE ar dori să blocheze apele teritoriale ale Libiei pentru a opri navele cu imigranți

Uniunea Europeană ar putea crea o ‘linie de protecție’ în apele teritoriale libiene pentru a descuraja plecarea imigranților spre Europa, conform unei propuneri confidențiale înaintate statelor membre de președinția malteză a UE, informează sâmbătă AFP citată de Agerpres.

Călătoriile periculoase ale imigranților prin partea centrală a Mării Mediterane, din care 90% au ca punct de plecare Libia, au atins în 2016 un nivel record, iar statele europene încearcă să se protejeze în fața unui nou aflux masiv în primăvară.

Potrivit unor surse diplomatice, operațiunea navală Sophia împotriva traficanților, lansată în 2015 în Mediterana de către UE, a permis salvarea de vieți, dar a putut de asemenea constitui ‘un factor de atracție’ pentru imigranți, care au mizat pe salvarea pe mare de către navele europene și pe imposibilitatea de a fi respinși.

În ceea ce privește proiectul de extindere a misiunii Sophia în apele libiene, acest pare dificil de pus în aplicare, surse diplomatice evidențiind absența unei autorități unice cu care să se poată discuta în Libia.

“În absența unei astfel de posibilități, obiectivul operațional al UE pe termen scurt ar putea fi crearea unei ‘linii de protecție’ mult mai apropiată de porturile de origine”, în apele teritoriale libiene, conform unui ‘document de reflecție’ înaintat de Malta statelor membre ale Uniunii Europene.

Această ‘linie de protecție’ s-ar face “cu forțele libiene ca operatori de primă linie, dar cu un sprijin european puternic și de durată”, se arată în document, care vizează pregătirea unui summit european prevăzut pentru 3 februarie în Malta, reuniune la care migrația va constitui una dintre principalele teme, alături de Brexit.

Sprijinul european s-ar traduce în special printr-o consolidare a misiunii europene de instruire a gărzii de coastă libiene, începută la sfârșitul lunii octombrie.

Statele europene ar urma să se asigure că imigranții interceptați în apele libiene de garda de coastă a țării vor fi ‘debarcați’ în Libia în ‘condiții corespunzătoare’, prin respectarea dreptului internațional, se subliniază în documentul președinției malteze a Consiliului UE.

Documentul sugerează de asemenea “examinarea aprofundată” a operațiunilor ONG-urilor în Mediterana, acuzate de unii că încurajează imigranții să încerce să traverseze marea.

Guvernul maltez a făcut deja apel la UE să angajeze un dialog cu Libia pentru a evita un aflux ‘fără precedent’ al imigranților în primăvară, invitând guvernele să se inspire din acordul privind migrația încheiat de UE cu Turcia în martie 2016.

Acest acord controversat a permis frânarea în mod drastic a afluxului de imigranți pe coastele Greciei, în timp ce sosirile pe coastele italiene au atins un nivel record anul trecut, de peste 180.000.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă