9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUE lansează o operaţiune NAVALĂ pentru a captura vasele TRAFICANŢILOR de imigranţi

UE lansează o operaţiune NAVALĂ pentru a captura vasele TRAFICANŢILOR de imigranţi

Federica Mogherini, Înalt  Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a anunţat că operaţiunea navală a UE, EUnavfor Med, este pregătită să avanseze de la etapa de supraveghere a reţelelor de traficanţi de imigranţi la cea de capturare a vaselor suspecte.

“Informaţiile adunate în timpul primei faze au evidenţiat faptul că, în ultimele cinci săptămâni în care au existat cel puţin 16 ocazii, am fi putut porni pe urmele contrabandiştilor şi ai traficanţilor”, a anunţat Mogherini, joi, citată de EU Observer, informează Mediafax.

Această propunere va fi dezbătută în cadrul întâlnirii neoficiale a miniştrilor de externe din UE, vineri şi sâmbătă, la  Luxemburg.

Citeşte şi: Miniştrii de Externe din UE se întâlnesc în Luxemburg. Principala preocupare: imigranţii

Mogherini a precizat că echipamentele militare ale ţărilor membre nu vor pătrunde în zona apelor teritoriale ale Libiei, însă tranziţia către faza a doua va necesita “mai multe vase, mai multe echipamente”.

Dacă va fi adoptată această tranziţie, ulterior, cea de-a treia faza ar presupune distrugerea bărcilor “de preferat, înainte de a fi utilizate” şi arestarea traficanţilor şi contrabandiştilor care profită de pe urma crizei migraţiei.

Însă extinderea razei de activitate a navelor UE, din mările internaţionale în apele teritoriale,  va necesita acordul din partea autorităţilor Libiei.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Cheltuielile statului cresc, deficitul bugetar este tot mai mare. Ce spun guvernanții?

În primele două luni ale anului, deficitul bugetar a urcat la aproape 29 de miliarde de lei, adică 1,67% din PIB. Spre comparație, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă