14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUE primește aprobarea finală pentru extinderea Operațiunii Sophia din Marea Mediterană

UE primește aprobarea finală pentru extinderea Operațiunii Sophia din Marea Mediterană

Uniunea Europeană a primit marți aprobarea finală pentru a-și extinde operațiunea de combatere a traficului de migranți în Marea Mediterană în sensul asumării unor sarcini precum instruirea gărzilor de coastă libiene și sprijinirea ONU în impunerea unui embargo asupra armelor, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Ambasadorii celor 28 de state UE au aprobat marți lansarea noilor zone operaționale ale misiunii navale a UE în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles. UE a lansat operațiunea, care a primit numele de cod Sophia, anul trecut, pentru a asigura patrularea apelor internaționale din largul Libiei și a aresta persoanele suspectate de trafic de migranți. Aceasta a contribuit la salvarea a peste 22.000 de oameni și la arestarea a 87 de suspecți pentru trafic de migranți, notează DPA.

Noua misiune de instruire va începe cu până la 100 de oficiali libieni de rang înalt din Garda de coastă, care vor participa timp de 14 săptămâni la un instructaj pe o navă în apele internaționale, iar ulterior poate chiar în apele libiene, a declarat săptămâna trecută contraamiralul Enrico Credendino, comandantul misiunii.

UE speră că în acest mod va reuși să limiteze fluxul de migranți ilegali care ajung în Europa traversând Marea Mediterană. Vidul politic din Libia, care nu are o poliție de frontieră funcțională, a făcut ca țara să devină o placă turnantă pentru migranții care încearcă să ajungă în țările UE, numai în acest an traversând marea în jur de 100.000 de persoane.

Aplicarea embargoului privind armele va permite navelor Operațiunii Sophia să inspecteze și să pună sechestru pe ambarcațiunile suspecte. Marea Mediterană este o rută de trafic pentru aprovizionarea cu arme a grupării extremiste Stat Islamic, care a devenit activă în Libia profitând de haosul politic și instituțional.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă