9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMoldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană

Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a semnat astăzi acordurile de asociere şi de parteneriat comercial aprofundat cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, care angajează cele trei foste republici sovietice la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă, informează Mediafax.

Aceşti vecini din estul Uniunii au rămas, din punct de vedere economic, mult în urma ţărilor din fostul bloc comunist care au aderat la blocul european în ultimii zece ani, comentează BBC, care prezintă o perspectivă asupra acordurilor în fiecare ţară în parte, subliniind că o integrare economică reprezintă un pas mare înainte către o posibilă integrare în Uniune în viitor. Rusia are o atitudine de suspiciune faţă de aceste acorduri şi încearcă să atragă aceste foste republici sovietice în uniunea sa vamală.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Numeroşi moldoveni trăiesc din banii pe care îi trimit rudele lor aflate la muncă în UE. Din punct de vedere cultural şi istoric, Republica Moldova este foarte apropiată de România, însă Acordul de Asociere cu UE poate deschide larg pieţele europene Chişinăului. Mai mult de jumătate din schimburile comerciale moldovene sunt efectuate cu state europene. Una dintre piedicile dezvoltării Republicii Moldova este conflictul îngheţat din regiunea Transnistria. Separatiştii proruşi deţin controlul asupra regiunii separatiste moldovene – o fâşie de pământ în estul ţării – de la începutul anilor '90. Exporturile UE în Republica Moldova au atins anul trecut 2,3 miliarde de euro, dominate de utilaje, minereuri şi echipamente de transport, iar exporturile moldoveneşti către UE – în principal alimente, îmbrăcăminte şi utilaje – au atins un miliard de euro.

UCRAINA

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a cedat presiunii ruse în noiembrie, refuzând brusc să semneze acordul cu UE şi provocând actuala criză. Însă UE şi Ucraina au semnat, în martie, partea politică a Acordului de Asociere. Aceasta angajează Kievul către o cooperare cu Bruxelles-ul în domeniile drepturile omului, securităţii şi controlului armamentului. Acordul de Asociere integral al Ucrainei, care cuprinde numeroase prevederi în domeniul liberului schimb, este considerat cel mai important din perspectiva Bruxelles-ului. Acesta este un act politic şi este denunţat de Moscova ca un amestec în sfera sa de influenţă tradiţională. Secole la rând Ucraina a fost condusă de Rusia, inclusiv economic. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei resping Acordul cu UE, considerându-l o ameninţare la adresa intereselor lor.Rusia a exercitat presiuni economice asupra Ucrainei, întrerupând livrarea gazelor naturale şi boicotând diverse bunuri, inclusiv produse lactate şi ciocolata. Aproximativ o treime din comerţul extern ucrainean are loc cu state UE, aproximativ acelaşi nivel ca cel cu Rusia.

GEORGIA

Guvernul prooccidental de la Tbilisi consideră Acordul de Asociere cu UE o cale de stimulare a economiei aflate în dificultate a ţării. Aproape o treime din schimburile comerciale georgiene au loc cu UE. Georgia este importantă din punct de vedere strategic pentru Uniune, din cauza planurilor de creştere a importurilor în domeniul energetic din Azerbaidjan, vecinul caucazian al Georgiei şi din republici din Asia Centrală. O conductă-cheie traversează deja Georgia. Însă liderii europeni sunt îngrijoraţi că Moscova – un exportator-cheie de energie – nu mai poate fi considerată un partener de încredere. Relaţiile Georgiei cu Rusia sunt în continuare tensionate, Tbilisi denunţând anexarea de facto a celor două regiuni separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Separatiştii proruşi conduc ambele regiuni, susţinuţi de trupe ruseşti care au respins trupele georgiene din această zonă în urma războiului-fulger din august 2008. În trecut, Rusia a boicotat producţiile de vinuri şi apă minerală georgiene, invocând îngrijorări de ordin sanitar, iar în urma războiului zborurile comerciale pe ruta Moscova-Tbilisi au fost suspendate pentru o lungă perioadă de timp.

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă