9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialUE şi SUA cer Turciei să respecte democrația. Raiduri ale poliției împotriva...

UE şi SUA cer Turciei să respecte democrația. Raiduri ale poliției împotriva presei

Uniunea Europeană şi SUA cer Turciei să respecte valorile democratice după o serie de raiduri ample desfășurate de poliție împotriva jurnaliștilor care îl susţin pe predicatorul islamist Fethullah Gulen, un rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit Mediafax, cel puţin 27 de persoane, în special jurnalişti, au fost arestate în cursul acestor raiduri, efectuate în 13 oraşe din Turcia. Printre jurnaliştii arestaţi se numără, de asemenea, redactorul-şef al publicaţiei Zaman, unul dintre cele mai importante cotidiene din ţară.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi Johannes Hahn, comisarul însărcinat cu Politica de Vecinătate şi Negocieri de Aderare, au apreciat într-un comunicat că acţiunile poliţiei turce sunt "incompatibile cu libertatea presei".

"Aceste operaţiuni sunt contrare valorilor Uniunii Europene la care Turcia vrea să adereze", au afirmat cei doi oficiali europeni de rang înalt, care au efectuat o vizită în Turcia, la începutul lui decembrie.

La rândul rău, Washingtonul a cerut autorităţilor turce să respecte libertatea presei, independenţa justiţiei şi "principiile democratice", mai scrie Mediafax.

"În calitate de prieteni şi aliaţi ai Turciei, îndemnăm autorităţile de la Ankara să se asigure că acţiunile lor nu încalcă aceste valori-cheie şi propriile principii democratice", a declarat purtătotul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă