22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUE va înființa un centru de comandă pentru acțiuni militare în afara...

UE va înființa un centru de comandă pentru acțiuni militare în afara Uniunii. Ideea a fost lansată după ce Rusia a ocupat Crimeea

Statele membre ale Uniunii Europene vor anunța, oficial, luni, crearea unui centru comun de comandă pentru misiunile de instruire militară pe care le desfășoară în afara UE, anunță vineri Reuters citată de Agerpres.

În prima perioadă, această nouă structură va coordona misiunile UE aflate în derulare în Mali, Somalia și Republica Centrafricană.

Un acord în acest sens ar însemna un pas modest înainte în demersurile UE de consolidare a cooperării în materie de securitate și apărare, un subiect sensibil din punct de vedere politic.


Citește și: Eurobarometru: Încrederea românilor în UE a coborât la 52 la sută, dar este peste media europeană

Doi din trei români consideră că vocea Uniunii Europene contează pe plan mondial și se declară în favoarea unei politici externe comune. Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană, în viziunea românilor, sunt drepturile omului (38%), democrația (32%) și pacea (27%).


 

După un blocaj de mai mulți ani, UE a relansat aceste demersuri, sub presiunea anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și a amenințării crescânde din partea militanților islamici. Acestor factori li s-au adăugat și declarațiile noului președinte american Donald Trump în sensul că SUA și-ar putea minimiza angajamentul față de securitatea aliaților lor europeni din NATO dacă aceștia nu-și îndeplinesc obiectivele bugetare în domeniul apărării.

Miniștrii de externe din cele 28 de state ale UE care se vor reuni luni la Bruxelles vor decide și asupra creării unei așa-zise Capacități de planificare și conducere militară, astfel ca aceasta să poată începe să funcționeze în această primăvară.

Pentru început, această entitate va gestiona misiuni militare “neexecutive” cum sunt cele trei misiuni de pregătire militară menționate, dar pe viitor se va ocupa și de orice altfel de misiuni militare de consolidare a capacităților, de monitorizare sau de demobilizare și dezarmare. Ea va fi condusă de actualul lider al Statului major militar al UE, a menționat oficialul citat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă