12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUltima încercare a lui Obama de a-l descuraja pe Trump. Preşedintele în...

Ultima încercare a lui Obama de a-l descuraja pe Trump. Preşedintele în exerciţiu a prelungit cu un an sancţiunile impuse Rusiei din cauza agresiunii din Ucraina

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a prelungit până în 2018 sancţiunile impuse raina şi a Moscovei din cauza agresiunii în Ucraina şi a anexării Crimeei. Această hotărâre a preşedintelui Obama reprezintă o încercare de descurajare a viitoarelor planuri ale administraţiei Trump de a ridica sancţiunile Rusiei, informează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Donald Trump a susţinut, de nenumărare ori, că îşi doreşte o relaţie de prietenie cu Rusia şi că va examina sancţiunile impuse de predecesorul său, în pofida faptului că membrii administraţiei sale, numiţi în această perioadă, sunt împotriva acestor măsuri.

Şi Uniunea Europeană s-a alăturat demersului preşedintelui american, impunând, în paralel, sancţiuni Moscovei, acestea urmând să exprire în luna iulie a anului 2017. Italia şi alte state membre ale Uniunii au anunţat că vor exercita presiuni în vederea ridicării sancţiunilor, mai ales dacă Trump devine flexibil în politoca americană faţă de Rusia.

Chiar viitorul şef al Pentagonului, James Mattis, este îngrijorat cu privire la demersurile privind politica externă a Moscovei. Mattis a estimat joi, în cadrul audierii la Comisia de Apărare din Senat, că președintele rus Vladimir Putin încearcă să rupă NATO, astfel, Rusia va rămâne pentru SUA un competitor strategic. 

“Cel mai important lucru este să recunoaștem realitatea despre ceea ce avem de gestionat în relația cu președinte Putin și să recunoaștem că el încearcă să rupă Alianța Nord-Atlantică”, a indicat James Mattis.


Citeşte şi: Viitorul șef al Pentagonului, James Mattis: Putin încearcă să rupă NATO. Aceasta este realitatea


Membrii Congresului au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri în cazul lui Trump. Astfel, cel puţin opt congresmeni sunt hotărâţi să boicoteze învestirea lui Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie, motivând că acesta a devenit preşedinte doar cu sprijinul Rusiei, informează News.ro.

”Eu nu-l văd pe acest preşedinte-ales ca pe un preşedinte legitim. cred că ruşii au participat cu ajutarea ca acest om să fie ales. Iar ei au ajutat la distrugerea candidaturii lui Hillary Clinton”, a declarat reprezentantul democrat John Lewis din Gerogia, un lider al mişcării pentru drepturi civile, în emisiunea NBC “Meet the Press”, într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă