19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUltimele AMENINŢĂRI la adresa NATO: războiul hibrid şi atacurile cibernetice

Ultimele AMENINŢĂRI la adresa NATO: războiul hibrid şi atacurile cibernetice

Miniştrii Apărării din NATO, reuniţi la Bruxelles, au analizat actualul mediu de securitate, care include noi ameninţări la adresa statelor Alianţei.

În cele două zile ale reuniunii, miniştrii Apărării au discutat Strategia NATO pentru contracararea războiului hibrid, precum şi posibilele căi de îmbunătăţire a apărării cibernetice.

Conceptul de război hibrid este tot mai discutat în contextul crizei din Ucraina, unde sunt implicaţi separatişti rusofoni. Una dintre manifestările războiului hibrid este utilizarea simultană, de către una dintre părţi, a soldaţilor şi a unor detaşamente formate din civili. Potrivit normelor internaţionale, civilii trebuie protejaţi de atacurile armatei, ceea ce complică riposta în cazul acestei forme de război.

SUA și China vor coopera pentru combaterea atacurilor CIBERNETICE

Războiul cibernetic este o altă formă de confruntare la care statele NATO sunt expuse din partea Rusiei. Cele mai ample atacuri simultane împotriva unui stat NATO s-au înregistrat împotriva Estoniei, în anul 2007, pornind de pe teritoriul Rusiei. Ţintele au fost Preşedinţia, Parlamentul, o serie de ministere şi de partide politice, două dintre cele mai mari bănci, precum şi o serie de firme din Estonia specializate în comunicare.

Statele membre NATO au grade diferite de protecţie în domeniul războiului cibernetic. Cele mai avansate sunt, se pare, Statele Unite, care au adoptat în anul 2013 o doctrină privind războiul cibernetic. Documentul din 2013 se referă şi la acţiunile de atac cibernetic pe care le pot executa SUA.

La nivelul Europei, octombrie 2015 este declarată “Luna Europeană a Securităţii Cibernetice”.

Citeşte şi:  NATO va instala două noi COMANDAMENTE în ESTUL Europei. Vezi poziţia lor

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă