15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn acord controversat dintre SUA și China, prelungit pe 30 de ani

Un acord controversat dintre SUA și China, prelungit pe 30 de ani

Acordul care permite implicarea Statelor Unite în industria atomică civilă din China va fi prelungit 30 de ani, informează Mediafax.

Perioada de 90 de zile pentru reexaminarea acordului a expirat vineri, fără a fi propuse modificări şi fără a se cere blocarea documentului în Congresul Statelor Unite.

Citește și: China lansează acuzații GRAVE la adresa SUA

“Statele Unite şi China vor decide în viitorul apropiat când va fi prelungit acordul”, a comunicat Departamentul de Stat, conform AP.

Actualul acord de parteneriat în domeniul energiei nucleare civile expiră la sfârşitul anului 2015. Administraţia Barack Obama avertizase că încetarea cooperării în industria nucleară cu China va fi devastatoare pentru sectorul atomo-electric american, riscând şi să afecteze relaţiile bilaterale.

China este pe primul loc în lume în privinţa ritmului dezvoltării industriei atomo-electrice. În prezent, patru reactoare de tip american sunt în curs de construire în China, în cadrul unor contracte cu valoarea totală opt miliarde de dolari. În plus, există planuri pentru construirea altor zeci de reactoare.

Daniel Lipman, vicepreşedintele Institutului pentru Energie Nucleară din SUA, a salutat faptul că procedura de prelungire a acordului este “aproape completă”, explicând că, în viitorul apropiat, China va deveni principala piaţă destinată tehnologiei nucleare americane.

Citește și: Cum devine China centrul lumii

Numeroşi senatori americani, atât republicani, cât şi democraţi, au exprimat preocupări, explicând că există riscul ca tehnologia nucleară americană să fie transpusă pe submarine nucleare, o situaţie interzisă prin acord.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...
Ultima oră
Pe aceeași temă