6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn an de la Revoluţia de la Kiev. Petro Poroşenko, huiduit la...

Un an de la Revoluţia de la Kiev. Petro Poroşenko, huiduit la ceremonie

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a fost huiduit vineri, la Kiev, la ceremonia care a marcat un an de la începutul revoluției de la Kiev a provocat căderea regimului ucrainean, relatează Mediafax.

"Ruşine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?", au scandat zeci de apropiaţi ai victimelor reprimării din februarie către preşedintele ucrainean, care depunea o coroană de flori pe strada Instituţka, unde au fost ucişi majoritatea manifestanţilor.

Vicepreşedintele american Joe Biden, care urma să participe împreună cu preşedintele Petro Poroşenko la ceremonie, nu a mai coborât din maşină.

"Datorită sângelui vărsat de copiii noştri ocupaţi acest post", i-au transmis protestatarii preşedintelui ucrainean. "Poroşenko, unde sunt asasinii copiilor noştri?", scria, de asemenea, pe un afiş purtat de manifestanţi.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de la Kiev a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea consolidării cooperării cu Rusia, ceea ce a declanşat mai multe săptămâni de manifestaţii proeuropene şi apariţia mişcării Maidan.

În februarie, reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Independenţei din Kiev s-a soldat cu aproximativ o sută de morţi, în condiţii care nu au fost încă elucidate.

După intervenţiile în forţă asupra manifestanţilor, preşedintele de la acea vreme, Viktor Ianukovici, a fugit în Rusia, iar ulterior a fost demis de Parlament. Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko a fost ales la conducerea Ucrainei în 25 mai.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă