13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Un avion Egyptair care zbura pe ruta Paris - Cairo s-a...

UPDATE: Un avion Egyptair care zbura pe ruta Paris – Cairo s-a prăbușit în Marea Mediterană

UPDATE 19.37: Egiptul va conduce comisia oficială de anchetă privind dispariţia avionului EgyptAir care asigura un zbor Paris-Cairo, a declarat joi şeful Departamentului de investigare a accidentelor aeriene de la Cairo, Ayman al-Moqadem, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Din această comisie va face parte şi Franţa, care este deopotrivă ţara unde se produc avioanele Airbus 320 şi ţara de unde provin, după Egipt, cele mai multe victime. Comisia va începe operaţiunile de căutare a cutiilor negre şi va aduna probe imediat ce vor fi găsite rămăşiţele avionului. 

Marea Britanie şi Grecia s-au oferit de asemenea să ajute la investigaţie, a spus Moqadem, care nu a precizat dacă ofertele au fost acceptate. Pe de altă, compania EgyptAir a transmis că informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi fost găsite rămăşiţe ale aeronavei în apropierea insulei elene Karpathos nu sunt adevărate. “EgyptAir a contactat organismele implicate din Grecia, care nu au confirmat validitatea informaţiilor”, a adăugat grupul aerian, potrivit DPA. 

UPDATE 19.10: Avionul de pasageri egiptean prăbuşit joi în Marea Mediterană probabil a avut o bombă la bord, afirmă surse din cadrul serviciilor de informaţii americane citate de postul CNN. “Primele indicii par să confirme ipoteza unei bombe”, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei americane, potrivit Mediafax.

Probabilitatea unui atac terorist este mai mare decât cea a unei defecţiuni tehnice în cazul avionului de pasageri prăbuşit în Marea Mediterană, a afirmat şi ministrul egiptean al Aviaţiei civile, Sherif Fatih. “Există o probabilitate mai mare ca avionul să fi fost vizat de un atac terorist decât de o eroare tehnică”, a declarat Fatih, citat de presa egipteană şi de cea italiană. “Probabil este vorba de un act terorist, deocamdată nu avem certitudini”, a precizat Sherif Fatih.

 

UPDATE 17.19: Fragmente ale avionului EgyptAir care efectua o cursă pe ruta Paris-Cairo, cu 66 de persoane la bord, şi s-a prăbuşit în Marea Mediterană în cursul nopţii de miercuri spre joi au fost descoperite în largul insulei greceşti Creta, anunţă Le Figaro, citând un oficial militar grec. Potrivit Mediafax, şi televiziunea publică greacă ERT1 a indicat că “fragmente ar fi fost descoperite la 230 mile marine (450 km) de Creta”.

Surse militare au declarat pentru Reuters anterior că fregata greacă trimisă la presupusul loc al prăbuşirii avionului ar fi descoperit două fragmente mari de plastic albe şi roşii care pluteau pe mare, la circa 370 de kilometri de Creta. Este vorba despre o zonă din care a fost emis semnalul transponderului, au precizat aceleaşi surse.

UPDATE 13.44 Președintele Franței a declarat că avionul s-a părbușit. În Grecia, controlorii de trafic ar fi declarat că au pierduc controlul cu aeronava înainte ca acesta să dispară de pe radare, informează Digi 24. 

UPDATE 12.46 Egiptul şi Franţa şi-au transmis joi condoleanţe în legătură cu “prăbuşirea” avionului EgyptAir care transporta 66 de persoane de la Paris la Cairo, aceasta fiind prima recunoaştere oficială a faptului că persoanele aflate la bord ar fi murit, informează Agerpres

Avionul transporta persoane de diferite naţionalităţi, între care 30 de egipteni şi 15 cetăţeni francezi. La bordul aparatului se aflau şi trei copii, dintre care doi bebeluşi. Ministerul de Externe egiptean a afirmat într-un comunicat că cele două ţări au convenit să coopereze îndeaproape pentru a afla cauzele prăbuşirii avionului.

UPDATE 12.07 Familiile pasagerilor avionului care s-ar fi prăbușit în sud-estul Mării Egee, au fost informate de autoritățile franceze cu privire la dispariția avionului. 

UPDATE 11.03. Avionul vionul s-a prabusit la circa 210 km de insula Karpathos, transmite Digi24, în sud-estul Mării Egee, ‘într-un moment în care se afla în spaţiul aerian egiptean’. Informațiile sunt însă contradictorii. Oficialii francezi susțin că sunt luate în calcul toate posibilitățile.

‘În jurul orei 00:29 GMT (03:29 ora locală), în timp ce se afla în spaţiul aerian egiptean, avionul a dispărut de pe radarele greceşti. (…) El s-a prăbuşit la circa 130 de mile de insula Karpathos’, situată între Rhodos şi Creta.

UPDATE 10.59: Franţa va trimite nave şi avioane pentru a ajuta la căutarea avionului Airbus A320, al companiei EgyptAir, notează Agerpres.

„Trebuie să facem totul pentru a găsit avionul. De aceea, suntem în contact permanent cu autorităţile egiptene, ne mobilizăm şi suntem pregătiţi să trimitem mijloacele noastre militare, nave şi avioane în căutarea avionului dispărut”, a declarat şeful diplomaţiei franceze după reuniunea ministerială de urgenţă cu preşedintele francez Francois Hollande. 

UPDATE 10.56: Avionul EgyptAir care a dispărut de pe radar s-ar fi prăbuşit în largul insulei greceşti Karpathos, în spaţiul aerian egiptean, informează surse aeroportuare citate de AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 10.39: Armata egipteană a anunațat, joi, într-un comunicat, că nu a fost primit niciun mesaj SOS nu a fost primit de la avionul EgyptAir, informează agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

Faptul că piloţii nu au avut timpul să trimită un mesaj SOS dă naştere supoziţiei că s-a produs un incident brutal şi brusc, estimează experţi citaţi de AFP. 

UPDATE 10.20: Oficiali din cadrul Ministerului egiptean al aviaţiei civile au declarat, sub protecţia anonimatului, că avionul s-ar fi prăbușit în Marea Mediterană, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

Constatările iniţiale arată că avionul Airbus A320 nu a aterizat pe vreunul din aeroporturile din apropiere, au spus oficialii citaţi. Informaţia nu este până în prezent confirmată de alte agenţii de presă. 

UPDATE 10.07: Avionul EgyptAir care a dispărut de pe radare a emis un mesaj SOS, la ora locală 04:26 (02:26 GMT), care a fost recepţionat de unităţile de salvare ale forţelor armate egiptene, potrivit unui oficial al companiei aeriene.

UPDATE 09.29: Guvernul francez a convocat o reuniune ministerială de urgenţă, joi dimineață, pe tema dispariţiei avionului EgyptAir, a anunţat preşedinţia franceză citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez a discutat cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, cu scopul de a stabili, cât mai repede, circumstanţele acestei dispariţii, a precizat Palatul Elysée. 

Totodată, premierul francez Manuel Valls a declarat, pentru postul RTL, că „nicio ipoteză privind cauzele dispariţiei nu poate fi exclusă”, în acest moment. Totodată, el a mai spus că autoritățile franceze sunt „în contact strâns” cu autorităţile egiptene, atât civile, cât şi militare.

UPDATE 09.00: La operațiunile de căutare participă și Grecia, a informat Ministerul Apărării de la Atena, care a anunţat că a desfăşurat o fregată şi aviaţie militară în sudul Mării Mediterane, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 08.50: Egyptair oferă asistență – medici și translatori – familiilor victimelor, în apropierea aeroportului.

UPDATE 08.46: La bordul avionului se aflau 26 de străini, dintre care: 15 francezi, 30 de egipteni, doi irakieni, un britanic, un belgian, un cetățean din Arabia Saudită, un cetățean din Kuwait, un cetățean din Sudan, un cetățean din Republica Ciad, un portughez, un algerian și un canadian.

UPDATE 08.44: Un oficial al companiei a precizat că avionul a dispărut de pe radar deasupra Mării Mediterane, la 240 de kilometri de coastă, la ora 02.30, ora locală. Avionul trebuia să aterizeze pe Aeroportul din Cairo la ora 03.15.

UPDATE 08.21: Oficiali din sectorul aviaţiei civile egiptene nu exclud ca avionul Egyptair, care a dispărut joi dimineaţă de pe radare, ar fi căzut în mare, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Postul de televiziune Al Mayadeen relatase anterior, citând surse, că avionul Egiptair a căzut în mare. Potrivit ziarului guvernamental egiptean Ahram, echipajul nu a trimis niciun fel de semnal de alarmă înainte de dispariţia avionului. Ultimul contact al echipajului cu turnul de control a fost făcut cu zece minute înainte de dispariţia aparatului de zbor. 

UPDATE 08.09: Echipe speciale ale Forțelor Armate egiptene desfășoară o misiune de căutare și salvare

UPDATE 08.03: Compania Egyptair a anunțat, pe pagina oficială de Twitter, că la bordul avionului erau 66 de persoane, dintre care 56 de pasageri, incluzând un copil, doi bebeluși, șapte membri ai echipajului și trei persoane responsabile cu securitatea.

Totodată, reprezentanții companiei au transmis că pilotul efectuase 6275 de ore de zbor, incluzând 2101 ore de zbor pe un avion de tip Airbus 320. Mai mult, copilotul a efectuat 2766 de ore de zbor.

———

 Un avion al EgyptAir, care zbura pe ruta Paris – Cairo a dispărut, joi dimineață, de pe ecranele radarelor, la 10 mile după ce a intrat în spațiul aerian egiptean, a anunţat compania aeriană, citată de agenţiile de presă internaționale, informează Agerpres.

EgyptAir a informat, într-un scurt comunicat pe reţelele sociale, că zborul 804 era efectuat de un avion de tip Boeing 737-800 care decolase miercuri noaptea de pe aeroportul „Charles de Gaulle” din Paris, urmând să aterizeze la Cairo joi dimineaţă. 

Ministrul egiptean al aviaţiei civile a afirmat, joi dimineaţă, că echipe de prim-ajutor şi salvare efectuează operaţiuni de căutare a avionului. Potrivit mass media, în avion se aflau 59 de pasageri şi 10 membri ai echipajului.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă