15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialUn controversat artist rus, condamnat la închisoare cu suspendare, din cauza reprezentațiilor...

Un controversat artist rus, condamnat la închisoare cu suspendare, din cauza reprezentațiilor sale cu mesaj politic

Un tribunal din Moscova l-a condamnat, joi, pe controversatul artist rus Piotr Pavlenski la 16 luni de detenție, după ce, în 2014, a incendiat pneuri la Sankt-Petersburg, urmând modelul unor manifestanți ucrainieni, potrivit agenţiei publice ruse RIA Novosti, citată de AFP, informează Agerpres.

Condamnat la 16 luni de detenţie pentru vandalism, Pavlenski a fost scutit de pedeapsă, întrucât termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru fapta sa este depăşit, a precizat judecătoarea tribunalului Preobrajenski din Moscova. 

Piotr Pavlenski (32 de ani) este renumit pentru reprezentațiile sale cu mesaj politic. Inițiativa sa din 2014 urma modelul celor care au protestat în Piața Independenţei (Maidan) din Kiev. Revolta proeuropeană din Maidan, începută la sfârşitul anului 2013, a dus la înlăturarea în februarie 2014 a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici, destituit după ce s-a refugiat în Rusia. 

Mai mult, el este judecat şi pentru că a incendiat porţile sediului Serviciului secret rusesc FSB (ex-KGB) la Moscova, fiind acuzat că a degradat patrimoniul cultural. Astfel, Pavlenski riscă o condamnare de până la trei ani închisoare.

Controversatul artist a mai manifestat și în anii anteriori. De exemplu, în 2013, el și-a bătut în cuie pielea testiculelor de pavajul Pieţei Roşii, în faţa Kremlinului, iar în 2012 și-a cusut cususe gura în semn de sprijin pentru tinerele cântăreţe din grupul Pussy Riot, arestate şi condamnate la doi ani închisoare pentru interpretarea unei „Rugăciuni punk” împotriva lui Vladimir Putin în catedrala închinată lui Christos Mântuitorul din Moscova.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă