24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialUn fost agent dublu din IRA, investigat pentru uciderea a 24 de...

Un fost agent dublu din IRA, investigat pentru uciderea a 24 de persoane

Un fost agent dublu din Armata Republicană Irlandeză (IRA), o organizație paramilitară naționalistă irlandeză, este cercetat pentru uciderea a cel puţin 24 de persoane, potrivit BBC News.

Agentul armatei, care avea numele de cod ”Stakeknife”, a fost identificat de BBC ca fiind Fred Scappaticci. Bărbatul a negat că ar fi fost agent.

Procurorul şef din Nordul Irlandei a precizat că în timpul anchetei vor să afle ce informaţii a livrat ”Stakeknife” către IRA, MI5 şi Royal Ulster Constabulary, poliţia irlandeză între 1922 și 2001. Barra McGrory a precizat că și cei care au primit informații de la agent vor fi investigați.

Poliția din Irlanda de Nord nu a confirmat încă cine va instrumenta ancheta.

Informațiile privind crimele săvârșite de agent au fost date procurorilor de Ombudsmanul Poliției din Irlanda de Nord, Doctorul Michael Maguire. 

Freddie Scappaticci ar fi cel mai prolific agent britanic care s-a infiltrat în IRA. Bărbatul a recunoscut, în trecut, că este republican, dar a negat că ar fi fost dublu agent pentru IRA.

Scappaticci ar fi condus Unitatea de Securitate din IRA care era responsabilă cu identificarea și interogarea celor care erau suspectați că dau informații britanicilor. Bărbatul a părăsit țara atunci când presa l-a identificat, în 2003, drept agentul ”Stakeknife”. 

Armata Republicană Irlandeză a fost creată în 1919 cu scopul de a combate autoritatea britanică în Irlanda de Nord, pentru a obține independenţa regiunii şi alipirii ei la Republica Irlanda.

Organizaţia Armata Republicană Irlandeză (IRA) a transmis, în 2005, un comunicat în care ordona încetarea luptei armate împotriva stăpânirii britanice în Irlanda de Nord. Grupul care a comis în ultimele decenii zeci de atentate cu bombă împotriva cetăţenilor britanici a declarat că va înceta orice activitate violenţă şi că va încerca să rezolve divergenţele cu Londra numai prin negociere. 

Cele mai citite

Emmanuel Macron va fi în vizită în Germania pentru trei zile. Tema întâlnirii este parteneriatul central al UE, cel franco-german

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi Brigitte Macron urmează să efectueze o vizită de stat în Germania, începând de duminică şi până marţi - programată...

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...
Ultima oră
Pe aceeași temă