15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn fost ofiţer CIA, CONDAMNAT la închisoare pentru scurgeri de informaţii

Un fost ofiţer CIA, CONDAMNAT la închisoare pentru scurgeri de informaţii

Un fost ofiţer CIA, care a oferit unui jurnalist informaţii clasificate despre o operaţiune vizând ambiţiile nucleare ale Iranului, a fost condamnat luni la trei ani şi jumătate de închisoare, relatează Washington Post, conform Mediafax.

Judecătoarea Leonie Brinkema a afirmat că este impresionată de tot ce a realizat în viaţă Jeffrey Sterling, în vârstă de 47 de ani, dar a apreciat că trebuie să transmită un mesaj: “Dacă dezvălui intenţionat astfel de secrete, există un preţ care trebuie plătit”. Ea a adăugat că, în opinia sa, Sterling merită o pedeapsă mai aspră deoarece, spre deosebire de alte persoane acuzate recent de scurgeri de informaţii, el nu a recunoscut că a greşit.

Sterling a fost găsit vinovat în ianuarie de nouă capete de acuzare pentru dezvăluirea de informaţii clasificate reporterului James Risen de la cotidianul New York Times, în ceea ce procurorii au descris drept un complot menit să-l pună într-o situaţie stânjenitoare pe fostul său angajator.

Procurorii au cerut o pedeapsă “severă”, argumentând că dezvăluirile ilegale ale lui Sterling au distrus unul dintre puţinele mecanisme ale administraţiei americane împotriva programului nuclear al Iranului.

Avocaţii apărării au cerut însă judecătoarei să impună o pedeapsă asemănătoare cu altele pronunţate în cazuri recente de scurgeri de informaţii. Ei au făcut referire la generalul David Petraeus, care i-a oferit amantei sale, care îi scria biografia, materiale clasificate şi a fost condamnat la doi ani de probaţiune şi o amendă de 100.000 de dolari. Avocaţii au citat şi cazul fostului ofiţer CIA John Kiriakou, care a dezvăluit numele unui ofiţer sub acoperire şi a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, şi al lui Stephen Jin-Woo Kim, un fost expert în arme de la Departamentul de Stat care a dezvăluit informaţii clasificate unui reporter de la Fox News şi a fost condamnat la 13 luni de detenţie.

Procurorii au disputat aceste argumente şi au apreciat că Sterling nu ar trebui comparat cu Petraeus, Kiriakou şi Kim, care au pledat vinovat şi nu au compromis operaţiuni de spionaj aflate în desfăşurare.

Cele mai citite

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă