11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor este anchetat pentru abuzuri sexuale

Un fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor este anchetat pentru abuzuri sexuale

Un fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Dennis Hastert, este acuzat că a abuzat de cel puţin cinci copii în urmă cu mai multe decenii, când era profesor de sport într-un liceu din Illinois, informează AFP, citată de Agerpres.

Politicianul republican, în vârstă de 74 de ani, a pledat vinovat în luna octombrie a anului trecut la acuzaţia de retragere ilegală a 1,7 milioane de dolari în bani lichizi printr-o schemă financiară, timp de patru ani şi jumătate, sumele servind, conform acuzării, pentru a cumpăra tăcerea victimelor sale. 

Faptele sunt de mult timp prescrise, ‘atingerile cu caracter sexual asupra minorilor’ având loc între anii ’60 şi ’80, când Hastert era profesor şi antrenor de lupte într-un liceu din Illinois, Yorkville High School. 

Procurorii au oferit pentru prima dată vineri detalii privind delictele de care s-ar face vinovat Dennis Hastert, preşedinte al Camerei Reprezentanţilor – şi, în această calitate, al doilea om în stat – din 1999 până în 2007. Unii dintre copii nu aveau decât 14 ani. 

Totuşi, dată fiind starea sa de sănătate, pedeapsa sa nu ar trebui să depăşească şase luni de închisoare, au declarat procurorii, precizând că el va continua să primească îngrijiri în timpul detenţiei sale. 

În două rânduri, doi dintre băieţii ai căror profesor era Hastert au fost supuşi unor şedinţe de masaj în vestiar ale acestuia, care au mers până la un act sexual care nu a fost precizat, conform acuzării. 

Unul dintre adolescenţi a povestit că antrenorul lor se aşeza într-un fotoliu înclinat de unde “avea o vedere directă asupra duşurilor din vestiare în timp ce băieţii se spălau”. 

Una dintre victimele sale, Stephen Reinboldt, decedat în 1995, a fost supus abuzurilor lui Hastert pe tot parcursul şcolarităţii în această unitate între 1967 şi 1971, potrivit surorii sale. 

De asemenea, cea mai tânără dintre victimele ‘şedinţelor de masaj’ pe care le impunea Hastert elevilor săi la duşuri, desemnată doar cu litera A de către justiţie, este în centrul unui şantaj legat de retragerile de bani: în special în ceea ce priveşte retragerea unei sume de 3,5 milioane de dolari vărsate acestui băiat drept ‘compensaţii’ pentru faptele la care a fost supus.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă