16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLIVE UPDATE. TEROARE la Radisson Blu, în Mali: Toţi ostaticii au fost...

LIVE UPDATE. TEROARE la Radisson Blu, în Mali: Toţi ostaticii au fost eliberaţi

UPDATE 00.04: Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat că algerianul Mokhtar Belmokhtar, liderul grupării jihadiste Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida, “se află fără îndoială la originea” atentatului de la hotelul Radisson Blu din Bamako, potrivit Agerpres. 

“Este căutat de multă vreme de numeroase țări, se află fără îndoială la originea acestui atentat, chiar dacă nu suntem pe deplin siguri de acest lucru”, a declarat ministrul la postul francez de televiziune TF1.

UPDATE 18.51: Potrivit purtătorului de cuvânt al ministrului pe probleme de securitate, citat de Reuters, focurile de armă între forţele speciale şi atacatori sunt în desfăşurare, la mai multe etaje ale hotelului.

UPDATE 18.23: Potrivit unei jurnaliste, citate de BBC, ostaticii părăsesc, în prezent, hotelul. Katarina Hoije a precizat că, la faţa locului,  sunt numeroase forţe de poliţie. Mai mulţi martori i-au spus că atacatorii au deschis focul în lobby, iar apoi s-au mutat la etaj. Multe persoane au rămas blocate ăn camerele lor.

UPDATE 18.16: Directorul General al companiei americane Rezidor, care deţine hotelul din Bamako, a transmis, într-un comunicat de presă, simpatia pentru persoanele care au fost cazate în hotel, cât şi pentru angajaţi.

“Mă adresez în numele întregului grup hotelier Carlson Rezidor, pentru a transmite toate gândurile bune familiilor, colegilor şi prietenilor celor afectaţi de evenimentele de azi”, a declarat directorul general.

UPDATE 18.15: Potrivit Reuters, membrii Naţiunilor Unite au precizat că 27 de persoane au murit în atac.

UPDATE 18.05: Printre persoanele ucise în atacul din Radisson este şi un oficial al Guvernului Belgiei, transmite Twitterul Parlamentului belgian.

Geoffrey Dieudonne se afla în Mali pentru a instrui funcţionarii publici.

UPDATE 18.00: Într-o conferinţă de presă, ministrului Salif Traore, a declarat că nicio persoană nu mai este ţinută ostatică în hotel. Şeful statului Mali a mulţumit, pe Twitter, forţelor de securitate şi ţărilor care au trimis echipaje de intervenţie, pentru a facilita eliberarea ostaticilor.

UPDATE 17.38: Potrivit unei surse AFP, 18 persoane au fost găsite moarte în hotel. Totodată, se presupune că ministrul Apărării a precizat că atacatorii nu mai ţin nicio persoană sub sechestru.

UPDATE 17.25: Potrivit jurnalistului Moussa Kondo, citat de BBC, atacul a cauzat confuzie, întrucât Radisson Blu este considerat unul dintre cele mai sigure locuri din Bamako şi cei mai mulţi străini locuiesc în el.

O împuşcătură a unui paznic a speriat persoanele cazate în hotel. El a precizat că o dată ce forţele locale, alături de cele ale Naţiunilor Unite, ale Franţei şi SUA au intervenit, o serie de împuşcături au fost auzite în hotel, unde salvatorii au inspectat fiecare etaj. O sursă a securităţii i-a spus că bărbaţii au început să tragă focuri de armă când forţele speciale au ajuns la etajele cinci şi şapte.

Majoritatea ostaticilor eliberaţi sunt escortaţi din hotel de serviciul de protecţie al Naţiunilor Unite. Majoritatea sunt în stare de şoc, unii au început să plângă, iar majoritatea refuză să vorbească despre cele întâmplate.

UPDATE 17.15: Cel puţin şase cetăţeni americani au fost eliberaţi din hotel, informează un purtător de cuvânt al SUA, pentru AFP.

UPDATE 17.04:  Potrivit agenţiei Reuters, grupul juhadist   al-Murabitoun a revendicat atacul. Se presupune că anunţul a fost postat pe Twitter. Al-Murabitouneste compus din două grupări care s-au diferenţiat de o ramură a grupării al-Quaeda.

UPDATE 16.38: Într-o postare pe Twitter, cetăţenii britanici sunt sfătuiţi să nu iasă pe străzi.

UPDATE 16.35:  Forţe speciale SUA ajută autorităţile locale în operaţiunea de salvare a ostaticilor. Potrivit unei surse BBC, aproximativ 25 de militari americani se află în capitala Mali. 

UPDATE 16.30: Ministrul de Externe al Algeriei a declarat că printre persoanele salvate din hotel se află şi şapte cetăţeni algerieni. Şase dintre ei sunt diplomaţi, iar un al şaptelea lucrează pentru o companie franceză.

Potrivit presei din Rusia, doi cetăţeni ruşi care lucrează pentru compania aeriană Ulyanovsk au fost salvaţi din hotel. 

UPDATE 15.05: Televiziunea Chineză de stat a declarat că patru persoane de naţionalitate chineză au fost eliberate. Iniţial s-a relatat că 10 cetăţeni chinezi au fost luaţi ostatici.

UPDATE 15.03: Într-un briefing de presă, ținut în fața hotelului Radisson Blu, ministrul de Interne al Mali, Salif Traore, a precizat că niciunul dintre atacatori nu va fi lăsat să scape.

“Soldații forțelor speciale se află, în prezent, în hotel. Chiar în acest moment, ei controlează cameră după cameră”, a precizat minstrul.

Mai mult, el a spus că forțele de ordine au reușit să elibereze 30 de ostatici, toți fiind în siguranță. Cu toate acestea, trei persoane au fost împușcate mortal, iar două persoane din forțele speciale au fost rănite, dar situația lor este stabilă.

“Am izolat toate ieșirile din hotel, așa că vă asigur că niciunul dintre atacatori nu va reuși să fugă”, a mai precizat ministrul de Interne al Mali.

 

UPDATE 14.59: Compania aeriană Turkish Airlines a precizat că două persoane din staff sunt încă în hotel, dar că alte cinci persoane din echipaj au reușit să scape.

UPDATE 14.50: Potrivit unui jurnalism din Mali, Moussa Konda, forțele de securitate au declarat că au reușit să salveze o parte din oamenii blocați în hotel pentru că teroriștii nu cunosc, foarte bine, structura clădirii.

UPDATE 14.40: Potrivit agenției Reuters, un ostatic care a fost eliberat din hotel a declarat că i-a auzit pe atacatori vorbind în limba engleză.

UPDATE 14.00: 80 de ostatici au fost eliberați din interiorul hotelului Radisson din capitala statului Mali, anunță Televiziunea locală, citată de ziarul Le Figaro. Circa 90 de prizonieri sunt încă în interiorul hotelului din Bamako. Forțele de ordine ale guvernului din Mali asediază clădirea.

Pe de altă parte, Franța a trimis spre Bamako 52 de jandarmi – 40 de membri ai Grupului de Intervenție (GIGN)  plus 12 experți de la un institut de cercetări criminalistice. Printre prizonierii salvați din clădirea hotelului se află și 12 angajați ai companiei Air France. Alți cetățeni francezi ar putea fi încă în interior.

UPDATE 13.00: Trei ostatici au fost uciși în cursul luptei dintre teroriști și forțele de ordine, au anunțat autoritățile din Mali.

Printre prizonieri se află și cetățeni francezi, a declarat președintele Francois Hollande. La sediul Ministerului de Externe de la Paris, Quai d’Orsay, s-a înființat o celulă de criză.

Printre ostatici se mai află trei belgieni, cel puțin șapte turiști din China, precum și șase angajați ai companiei aeriene Turkish Airlines.

UPDATE 12.15: Câțiva ostatici au fost eliberați de teroriști și au ieșit din hotel, fiind preluați de forțele de ordine. Printre cei eliberați se află câteva persoane care au fost capabile să recite versete din Coran, relatează BBC.

Printre cei eliberați se află și două femei. De asemenea, trei angajați ai ONU, aflați în hotel în momentul atacului, au fost eliberați.

În zona hotelului se află forțe din cadrul Armatei, Poliției și al forțelor speciale ale Jandarmeriei din Mali. De asemenea, sunt militari din cadrul trupelor ONU, precum și din detașamentul francez Barkhane. 

Aproximativ 170 de persoane au fost luate drept ostatici după ce, vineri dimineața, mai mulți bărbați înarmați, presupuși jihadiști, au atacat Hotelul Radisson din Bamako, capitala Mali, informează Reuters. În momentul atacului, agresorii au strigat  “Allahu Akbar” (“Allah e mare”).

Hotelul este situat într-un cartier în care locuiesc membrii ai guvernului, cât și diplomați, informează Reuters.

În 2012, zona de nord din Mali a fost ocupată de luptători islamiști, unii dintre ei membri al Quaeda. Deși ei au fost combătuți de operațiuni militare coordonate de forțele franceze, violența în regiune continuă.

‘Dis-de-dimineață s-au auzit focuri de armă. Se pare că este vorba de o tentativă de a lua ostatici. Poliția se află la fața locului și încercuiește zona’, a declarat o sursă de securitate.

Mai mult, poliția a creat un perimetru de securitate în jurul hotelului și au blocat drumurile care duc în cartier.

Potrivit site-ul Mali Actu, locuitorii din zonă s-au trezit vineri devreme în zgomotul focurilor de armă și al sirenelor mașinilor de pompieri.

Potrivit unor surse citate de Mali Actu, bărbați înarmați au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au intrat în hotel, care are 190 de camere. Schimbul de focuri ‘are loc la etajul șapte, jihadiștii sunt pe cale să deschidă focul pe culoar’, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP.

Ambasada SUA a postat pe Tiwtter că sunt la curent cu operațiunea de la hotelul Radisson și a sfătuit cetățenii americani să rămână acasă.

Un grup islamist a revendicat moartea a cinci persoane în luna martie, anul trecut, când un restaurant din Bamako, frecventat de străini, a fost atacat. 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă