13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn înalt responsabil militar din Coreea de Nord a dezertat

Un înalt responsabil militar din Coreea de Nord a dezertat

Un general de două stele din Coreea de Nord a fugit, anul trecut, în Sud. Astfel, el a devenit responsabilul militar cu cel mai înalt grad care a dezertat din statul nord-coreean, a anunţat luni Guvernul sud-coreean, citat de AFP, informează Agerpres.

Înainte de a dezerta, bărbatul era responsabil de operaţiuni de spionaj care vizau Seulul, în cadrul Biroului General de Recunoaştere nord-coreean, a relatat agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, fără a oferi alte detalii privind identitatea ofițerului.

Dezertarea a fost confirmată și de purtătorii de cuvânt ai Ministerului Apărării şi Ministerului Unificării. Totodată, un reprezentant al Guvernului a precizat că „este cel mai înalt responsabil militar care trece în Sud”.

Informaţia survine la trei zile după anunţul făcut de Seul privind dezertarea, joi, a 13 nord-coreeni care lucrau într-un restaurant aparţinând statului nord-coreean în străinătate. Au mai existat cazuri individuale de dezertare din astfel de restaurante, însă este pentru prima dată când un număr atât de mare de angajaţi de la acelaşi local fug în acelaşi moment. 

Citește și: 13 cetățeni nord-coreeni au dezertat. Cum a fost posibil

Aproape 30.000 de nord-coreeni au reuşit să fugă în Sud din cauza sărăciei şi opresiunii din ţara lor, în pofida riscurilor pe care le implică un astfel de gest. Numărul transfugilor, care a ajuns şi la 2.000 de persoane în unii ani, a scăzut considerabil după venirea la putere a lui Kim Jong-un în 2011. 

Cei care reuşesc să plece din Coreea de Nord au în general familie în Coreea de Sud sau aparţin unei elite care are suficienţi bani şi relaţii pentru a efectua un astfel de periplu, potrivit unor experţi şi militanţi care îi ajută pe aceşti transfugi.

Dezertările au loc într-o perioadă de tensiuni în Peninsula Coreeană după cel de-al patrulea test nuclear al Coreii de Nord la începutul lunii ianuarie, care a fost urmat de un test cu rachetă cu rază lungă de acţiune în februarie. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă