8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn judecător al Tribunalului Suprem acuză CORUPȚIA generalizată, în Brazilia

Un judecător al Tribunalului Suprem acuză CORUPȚIA generalizată, în Brazilia

Judecătorul Gilmar Mendes de la Tribunalul suprem federal din Brazilia, cea mai înaltă autoritate judiciară din această ţară, a denunţat – duminică, la Lisabona – ‘un sistem de corupţie generalizat’ în ţara sa, informează AFP, citată de Agerpres.

‘Noi aveam până recent un sistem de finanţare privat’ a campaniilor politice şi ‘este probabil ca acest sistem să fi devenit mai dens, mai sofisticat în aceşti ultimi ani’, a declarat judecătorul, care se află în Portugalia pentru a participa la un colocviu de drept constituţional. 

În timp ce Brazilia se confruntă cu un scandal de corupţie care implică mari întreprinderi şi înalţi responsabili politici, acest judecător este cel care a decis – pentru a doua oară – suspendarea de la intrarea în guvern a ex-preşedintelui Lula, el însuşi acuzat de corupţie, aminteşte AFP. 

Actuala preşedintă de stânga a Brazilia, Dilma Rousseff, care se va confrunta în această săptămână cu o procedură de destituire, voia să-l facă să intre în echipa guvernamentală pe fostul şef al statului, sperând că prin prestigiul acestuia executivul va fi salvat. 

Vicepreşedintele Michel Temer, desemnat iniţial să participe la colocviul care se desfăşoară între 29 şi 31 martie la Lisabona, şi-a anulat în cele din urmă participarea, când la acest seminar a fost invitat să ia parte şi şeful opoziţiei braziliene, Aecio Neves (de centru-dreapta). Partidul centrist al lui Michel Temer, aliat al Partidului Muncitorilor condus de Dilma Rousseff, se reuneşte marţi şi ar urma să se retragă de la guvernare, potrivit presei braziliene. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă