8.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialUn judecător din SUA a ordonat renumărarea voturilor în statul Michigan începând...

Un judecător din SUA a ordonat renumărarea voturilor în statul Michigan începând de luni

Un judecător federal american a ordonat renumărarea, începând de luni, a voturilor exprimate în statul Michigan cu ocazia alegerilor prezidențiale desfășurate în SUA la data de 8 noiembrie, transmite Reuters citată de Agerpres.

Judecătorul a cerut ca procesul de verificare a voturilor să se încheie până la data de 13 decembrie, acesta fiind termenul limită impus de legislația federală.

Judecătorul districtual Mark Goldsmith a emis luni un ordin ce stabilește că, odată începută, renumărarea ‘trebuie să continue până la un nou ordin al aceleiași instanțe’.

În decizia sa, Goldsmith a motivat că ‘îngrijorările bugetare nu sunt suficient de semnificative pentru a risca privarea de dreptul de vot a aproape 5 milioane de votanți din Michigan’.

Cereri în instanță în favoarea renumărării voturilor au fost depuse în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, trei state care îi sprijineau în mod tradițional pe democrați, dar care i-au oferit lui Donald Trump majorități strânse ce i-au asigurat în cele din urmă victoria finală împotriva contracandidatei Hillary Clinton.

Vineri, procurorul general din Michigan, republicanul Bill Schuette, a inițiat procedurile legale pentru a stopa renumărarea cerută a voturilor în acest stat, unde Donald Trump a câștigat cu o diferență de circa 10.700 de voturi.

În Wisconsin renumărarea voturilor a început la sfârșitul săptămânii trecute.

Partidul Ecologist și candidata sa prezidențială, Jill Stein, au declarat că solicitările lor de renumărare a voturilor în cele trei state vizează să asigure integritatea sistemului de votare american, nu modificarea rezultatului scrutinului de pe 8 noiembrie.

Sâmbătă, Partidul Ecologist a anunțat că își va aduce în fața unei instanțe federale demersul în favoarea renumărării în Pennsylvania.

Viitorul președinte este desemnat de membrii colegiului electoral aleși la scrutinele din fiecare stat. Legislația federală impune ca statele să soluționeze disputele legate de desemnarea electorilor până la data de 13 decembrie.

Trump a depășit numărul minim de electori necesar pentru a fi ales președinte, 270, obținând 306 voturi electorale. Pentru ca rezultatul final să se modifice în favoarea democratei Hillary Clinton, este nevoie ca rezultatele din toate cele trei state în care s-a cerut renumărarea să o desemneze câștigătoare.

Conform Cook Political Report, la votul popular Hillary Clinton a obținut cu peste 2,5 milioane de voturi în plus față de Donald Trump.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Design și funcționalitate: descoperă mesele de cafea perfecte pentru casa ta

Pentru că au un rol esențial în amenajarea spațiilor de relaxare, fiind apreciate nu numai pentru funcționalitatea pe care o oferă, ci și pentru...

Primierul britanic, Rishi Sunak a vizitat Rolls Royce în Filton alături de vicepreședintele conservatorilor, deputatul Jack Lopresti

În data de joi, 14 februarie, prim-ministrul a vizitat facilitatea Rolls Royce alături de Jack Lopresti MP, membrul Parlamentului pentru zona respectivă. Această vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă