13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialJurnalist rus bătut cu ranga, scrisoare deschisă către Putin şi Medvedev: Nu...

Jurnalist rus bătut cu ranga, scrisoare deschisă către Putin şi Medvedev: Nu iubiți Rusia, o tratați ca pe o sursă ce stă la cheremul vostru

Un jurnalist rus, Oleg Kașin, care a fost bătut cu o rangă în anul 2010, după ce a publicat informaţii care l-ar fi deranjat pe guvernatorul regiunii Pskov, Andrei Turciak, le-a adresat o scrisoare deschisă conducătorilor Federației Ruse, Vladmir Putin şi Dmitri Medvedev.

„Izolându-vă de societate, v-ați izolat de realitate. Noi, aflați de partea noastră a zidului care ne desparte, tresărim de fiecare dată când cineva din ortacii voștri, care vrea să demonstreze că-i mare gânditor, iese la tribună și vorbește despre „complotul euroatlantic”, „cipizarea populației” sau „războiul celulelor”. Noi încă am păstrat capacitatea de ne mira la auzul acestor sintagme, voi însă numai pe astea le auziți și le credeți. Superstiția și misticismul vostru, imaginea lumii guvernată de masoni și pseudo-ortodoxia care l-ar băga în boli și pe Hristos – v-au transformat demult într-o sectă totalitară, ce respectă etica banditească a Petersburgului anilor 90. Combinația sectarismului și a codului de onoare banditesc vă face să alegeți dintre lege și Turciak, pe cel de-al doilea”, le-a scris Oleg Kașin.

De asemenea, jurnalistul le-a transmis liderilor ruşi că deşi le place să se considere urmași ai imperiilor țarist și sovietic, ţarii spânzurau bandiții, dar nu le împărțeau gubernii.

„Vă mândriți cu militarismul vostru neosovietic, dar dacă ar auzi fondatorul complexul industrial-militar sovietic Dmitri Ustinov că măcelărirea unui om cu o rangă de fier poate trece prin contabilitate ca un proiect real de apărare și să fie achitat din bugetul de stat, el ar crede că cineva îi spune un banc de prost gust. Veteranii uzinei lui Turciak îmi povesteau că, acum 20 de ani, tânărul viitor guvernator se plimba pe teritoriul uzinei într-o Volgă neagră și împușca dintr-un pistol pisicile din uzină – din astfel de detalii va fi construit portretul nomenclaturii voastre, nu trebuie să sperați la mai mult. Problema voastră principală este faptul că pur și simplu nu iubiți Rusia, o tratați ca pe o sursă ce stă la cheremul vostru, și orice v-ar spune duhovnicii voștri, Dumnezeu nu vă va ierta”, a mai scris Oleg Kașin.

Jurnalistul a mai scris că în ultimele zile a auzit că scandalul provocat de cazul lui s-a iscat din cauza unei lupte dintre grupările din anturajul celor doi lideri. „.Interpretarea aceasta e tipică pentru sistemul creat de voi – nimic nu se întâmplă pur și simplu, peste tot vedeți un complot. Fiind participant al acestui așa-zis complot pot să spun că lupta dintre grupări are loc desigur, dar scopul lor este să-l salveze pe guvernatorul Turciak și partenerii lui de urmărirea penală. Cred că această luptă a fost câștigată de ei. Maximum ce-l amenință pe Turciak este o demisie discretă. E singura dreptate la care poate miza un cetățean, ceea ce înseamnă că sistemul vostru nu e capabil să facă dreptate”, a scris Kașin.

Jurnalistul a încheiat scrisoarea cu o întrebare adresată celor doi lideri: „E treaba voastră, dar cum de reușiți să trăiți confortabil, știind că nici voi nu veți putea miza pe legea și justiția asta?”.

În 6 noiembrie 2010, aproape de miezul nopții, jurnalistul rus Oleg Kașin a fost snopit în bătaie cu o rangă de fier de doi necunoscuți care îl așteptau lângă blocul în care locuia. Jurnalistul s-a ales cu multiple fracturi și leziuni corporale. Atacul a fost legat de activitatea sa profesională. Una din versiunile grupului de urmărire penală presupune că organizatorul atacului este guvernatorul regiunii Pskov, Andrei Turciak.

Scrisoarea jurnalistului Oleg Kașin a fost publicată de timpul.md, unde o puteţi citi integral. 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă