8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn milion de migranți vor intra în Europa în 2016

Un milion de migranți vor intra în Europa în 2016

Şeful Agenţiei europene pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale UE (Frontex), Fabrice Leggeri, estimează că anul acesta vor ajunge în Europa, venind dinspre Turcia, încă aproximativ un milion de migranţi, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Fabrice Leggeri acuză guvernul de la Ankara că nu depune suficiente eforturi pentru a stăvili acest aflux, deşi s-a angajat că va proceda astfel în virtutea acordului convenit cu UE.

'În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, în fiecare zi ajung în Grecia între 2.000 şi 3.000 de persoane. Să nu ne facem iluzii. Refugiaţii vor continua să sosească atât timp cât continuă războiul în Siria', a spus Leggeri într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel. 

UE şi Turcia au convenit la sfârşitul anului trecut un plan de acţiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro – destinat refugiaţilor sirieni de pe teritoriul turc – şi a reluării procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi a celui de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci. 

Însă, la fel cum au apreciat şi alţi responsabili europeni, şeful Frontex consideră că Turcia încă nu depune suficiente eforturi pentru a se achita de obligaţia pe care şi-a asumat-o. Guvernul de la Ankara trebuie 'să facă viaţa imposibilă' mafiilor formate de traficanţi, a indicat Fabrice Leggeri, el subliniind că autorităţile turce au 'obligaţia şi posibilitatea' de a acţiona împotriva acestor grupuri infracţionale. 

Pe de altă parte, şeful Frontex a negat posibilitatea ca frontiera dintre Grecia şi Macedonia să fie închisă pentru migranţi şi a precizat că obiectivul sporirii efectivelor acestei agenţii europene în respectiva zonă este grăbirea procesului de înregistrare a migranţilor, nicidecum închiderea graniţei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă