12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn militar american a păstrat o fotografie neatorizată de la uciderea lui...

Un militar american a păstrat o fotografie neatorizată de la uciderea lui Ben Laden

Un fost membru al trupelor operaţionale speciale americane Navy SEAL a păstrat în calculator, fără să fie autorizat, o fotografie cu cadavrul lui Osama Ben Laden, liderul reţelei teroriste Al Qaida, informează AFP, citată de Agerpres.

Descoperirea s-a produs după ce Matthew Bissonnette, care a declarat că l-a ucis pe liderul reţelei Al Qaida în cursul raidului împotriva casei acestuia din Pakistan în mai 2011, a predat anchetatorilor o copie după hard disk-ul calculatorului său. 

Autorităţile îl anchetează pe fostul militar din trupele de elită ale Navy SEAL pentru că acesta ar fi dezvăluit informaţii clasificate în cartea sa ‘No Easy Day’ în care relatează raidul împotriva lui Ben Laden. Bissonnette şi-a semnat cartea cu pseudonimul Mark Owen. 

Matthew Bissonnette a predat anchetatorilor hard disk-ul în urma unui acord care îi permite să nu fie urmărit penal pentru informaţiile clasificate divulgate în cartea sa, potrivit mărturiei a două surse care au avut acces la acest acord şi citate de site-ul The Intercept. 

În acest hard disk, anchetatorii au găsit fotografia cadavrului lui Ben Laden şi documente detaliind activitatea de consultant a lui Bissonnette, pe când făcea parte din Team 6, cunoscută şi sub numele de DevGru sau “Naval Special Warfare Development Group”, care a luat cu asalt casa liderului Al Qaida din Abbottabad (Pakistan) în 2 mai 2011. 

Guvernul american nu a difuzat niciodată imagini ale cadavrului lui Ben Laden şi a afirmat întotdeauna că acesta a fost aruncat în mare la puţin timp după moartea sa. Preşedintele american Barack Obama nu dorea de fapt să prezinte ‘trofeul’ victoriei sale şi îşi motivase decizia prin raţiuni de securitate naţională. 

Robert Luskin, avocatul lui Matthew Bissonnette, a precizat pentru The Intercept că clientul său a făcut deja obiectul unei anchete pe care Departamentul Justiţiei a închis-o. El a afirmat totodată că a negociat în 2014, în numele fostului membru al forţelor de elită US Navy SEAL, un acord potrivit căruia acesta se angaja să verse la guvern o parte din încasările în valoare de milioane de dolari pe care i le-a adus publicarea cărţii. El nu a făcut totuşi comentarii despre fotografia lui Ben Laden şi nici despre faptul că o altă anchetă ar putea fi în curs. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă