16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn militar rus a fost ucis în Siria de un obuz tras...

Un militar rus a fost ucis în Siria de un obuz tras de gruparea Stat Islamic

Un “consilier militar” rus a fost ucis în Siria de un obuz tras de jihadiștii organizației Stat Islamic, informează Agerpres, citând AFP.

Acesta este al treilea militar rus ucis de la începutul intervenției ruse la 30 septembrie la cererea președintelui sirian Bashar al-Assad.

Consilierul rus, aflat într-o “garnizoană militară” a armatei siriene, instruia soldați să folosească “noi arme” când a fost “rănit mortal” de un obuz, potrivit Ministerului rus al Apărării. Sursa nu precizează unde a avut loc atacul atribuit Statului Islamic.

Armata rusă precizează că acest consilier militar și “noile arme” se înscriu în cadrul unor acorduri militare și de vânzare de arme între Rusia și Siria, o modalitate de a indica faptul că el nu era un militar desfășurat pe teren pentru a sprijini forțele armate siriene.

Oficial, Rusia efectuează o campanie de raiduri aeriene și lovituri cu bombardiere, avioane de sprijin la sol, elicoptere și rachete trase de pe nave de război sau submarine în Marea Caspică și în Mediterana, dar fără desfășurare de trupe terestre, amintește France Presse.

Miercuri dimineață, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, în vizită la Muscat, a repetat că armata rusă nu va opri intervenția militară înainte de “a învinge cu adevărat” Statul Islamic și Frontul Al-Nosra, aripa siriană Al Qaida, respingând implicit cererile pentru oprirea bombardamentelor.

Doi militari ruși au murit înainte în Siria. La 24 noiembrie, un bombardier Su-24 care se întorcea dintr-o misiune a fost doborât deasupra frontierei turco-siriene de F-16 ale aviației turce, aruncând într-o gravă criză relațiile diplomatice dintre Turcia și Rusia care, furioasă, a luat o serie de măsuri de retorsiune împotriva Ankarei.

Unul din piloții ruși a fost ucis de rebeli sirieni după ce s-a parașutat și celălalt a fost recuperat după o operațiune a forțelor siriene și ruse, dar un alt soldat rus a fost ucis într-o primă încercare de salvare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă