13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Un nou grup de migranți, a ajuns din Grecia în Turcia

UPDATE: Un nou grup de migranți, a ajuns din Grecia în Turcia

UPDATE: Grupul de migranți expulzaţi din Grecia a sosit, vineri dimineaţă, în portul Dikili, în vestul Turciei, în cadrul acordului încheiat între Ankara şi Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unui oficial turc, cei 45 de migranţi pakistanezi au coborât de pe navă şi sunt supuşi controalelor de identitate şi de sănătate. Ei fac parte dintr-un grup de 124 de persoane, majoritatea pakistanezi, trimise vineri de pe insula Lesbos către Turcia. Cel de-al doilea grup de 79 de persoane urmează să sosească mai târziu în cursul aceleiaşi zile. 

Imediat după ce vor fi înregistraţi, migranții pakistanezi vor fi urcaţi în maşini „pentru a merge probabil la Kirklareli”, într-o tabără din nord-vestul Turciei. 

————–

Un al doilea grup de migranți va ajunge, vineri, din Grecia în Turcia, ca urmare a acordului semnat de Uniunea Europeană și Turcia, cu privire la reducerea afluxului migratoriu, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Patru autobuze au adus 45 de migranţi în principalul port de pe insula Lesbos. Migranţii pakistanezi au fost transferaţi pe o ambarcaţiune care i-a condus apoi în portul turcesc Dikili, a informat postul de radio elen ERT. O altă navă se îndrepta către insula Lesbos cu 95 de migranţi la bord, ei urmând să fie returnaţi în Turcia, a informat televiziunea de stat elenă. 

Citește și: Român, arestat în Austria, pentru transportarea imigranţilor

Potrivit surselor citate, migranții care vor fi retrimiși în Turcia nu au depus solicitări de azil. 

Luni, peste 200 de migranţi din Lesbos şi Chios au fost duşi la Dikili, în conformitate cu termenii acordului încheiat între Uniunea Europeană şi Turcia. Acordul urmăreşte să pună capăt afluxului de migranţi, în condiţiile în care peste un milion de persoane au ajuns în Europa anul trecut. Acordul prevede retrimiterea în Turcia a tuturor migranţilor intraţi ilegal în Grecia, începând cu 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanţii de azil sirieni. Acordul stipulează, de asemenea, ca pentru fiecare imigrant ilegal retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. 

Acordul a stârnit nemulțumiri din partea activiștilor, care au protestat împotriva a ceea ce ei consideră a reprezenta un gest de „deportare” a migranţilor.

Citește și: Grecia începe deportarea în Turcia a imigranţilor extracomunitari aflaţi în ilegalitate

 

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă