15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Un nou protest la Chișinău împotriva lui Igor Dodon. Tinerii îl...

FOTO. Un nou protest la Chișinău împotriva lui Igor Dodon. Tinerii îl acuză că vrea să impună învățarea limbii ruse și că a dat mâna cu separatiștii din Transnistria

Un nou protest la adresa președintelui Igor Dodon s-a desfășurat miercuri la Chișinău.

Demonstranția, inițiată de Asociația ODIP ("Onoare, Demnitate și Patrie") a pornit de la ideea, recent exprimată de președintele Dodon, că în școlile din Republica Moldova trebuie reintrodusă, în mod obligatoriu, învățarea limbii ruse.

Nu avem nimic împotriva limbii ruse, dar nu înțelegem de ce trrebuie să fie obligatorie. Noi trebuie să învățăm limba română, pentru ca suntem moldoveni, adică români – așa cum sunt și oltenii, și ardelenii, și bănățenii", a explicat președintele ODIP, Vlad Bilețchi.

"Vrem să învățăm limba română pentru că noi avem viitor în UE, în România, nu în Rusia. Cu Rusia am avut un trecut foarte sângeros!", a subliniat unul dintre protestatari.

Demonstrația s-a desfășurat în fața Președinției Republicii Moldova, sub protecția polițiștilor, care au avut o atitudine prietenoasă față de tinerii protestatari.


Citește și: Joc politic al liderilor de la Tiraspol. Ei susțin că Transnistria e victima pactului Ribbentrop-Molotov, care a unit-o forțat cu Basarabia – ruptă anterior de România

Administrația de la Tiraspol insistă în acest moment pe o variantă de rezolvare a crizei din Transnistria prin separarea totală a acestei regiuni de Republica Moldova. Pe de altă parte, de la Chișinău, după instalarea ca președinte a lui Igor Dodon, se sugerează că ar fi posibilă o federalizare a Republicii Moldova, astfel încât Tiraspolul să obțină o poziție egală cu Chișinăul, în cadrul aceleiași țări.


La un moment dat, din clădire a ieșit purtătorul de cuvânt al președintelui Dodon, Ion Ceban, care a avut un schimb de replici cu demonstranții. Ion Ceban a susținut în fața acestora că intenția lui Igor Dodon de a impune învățarea limbii ruse în școli nu trebuie criticată, întrucât e bine să învățăm "și limba rusă, și limba engleză".

Ion Ceban a mai afirmat că "în ultimele trei luni, încrederea în Președinție a crescut de 15 ori".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon i-a amenințat pe demonstranți că acțiunea lor, pro-unionistă, contravine Constituției Republicii Moldova, întrucât "cei care militează pentru lichidarea statalității sunt împotriva integrității teritoriale a țării".

Demonstranții i-au replicat că, dimpotrivă, acțiunea lor este legală, întrucât Constituția, la articolul 142, arată că textul acesteia poate fi modificat, prin referendum.


Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluţii pentru dezvoltarea societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) şi implementat cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa şi Asia Centrală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă