15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUn nou scandal în Europa: Fosta vicepreşedintă UE, Neelie Kroes, ar fi...

Un nou scandal în Europa: Fosta vicepreşedintă UE, Neelie Kroes, ar fi avut un offshore în Bahamas

Fosta vicepreședintă a Comisiei Europene, Neelie Kroes, a fost directoare, între 2000 şi 2009, a unei societăţi înregistrate în Bahamas, a cărei existenţă nu a fost comunicată autorităţilor de la Bruxelles, susţin jurnaliştii cotidianului francez Le Monde.

Publicaţia, alături de alte media partenere din Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, a avut acces la noi documente confidenţiale, numite “Bahamas Leaks”, echivalentul unui “registru al comerţului” din Bahamas.

Cele 1,3 milioane de fişiere făcute publice conţin numele managerilor și a unora din acționarii a peste 175.000 de firme și alte entități înregistrate în Bahamas din 1990 până la începutul lui 2016. În aceste documente, Neelie Kroes apare ca director al unei companii offshore în Bahamas.

Documentele au fost obținute de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung și oferite Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), iar această nouă dezvăluirea vine după cea deja celebră, cunoscută sub numele de Panama Papers.

Neelie Kroes, care a fost numită comisar european în 2004 și vicepreședinte al Comisiei Europene din 2010 până în 2014, apare ca director al firmei din Bahamas din 2000 până în 2009. Ea a comunicat ICIJ, printr-un avocat, că nu și-a declarat calitatea de manager deoarece nu ar fi fost niciodată operațională și a precizat că figura în acte dintr-o eroare birocratică necorectată până în 2009 şi nu a avut niciodată beneficii financiare de la această companie.

Reglementările Uniunii Europene cer comisarilor să își facă publice interesele economice pe ultimii 10 ani, inclusiv funcțiile de conducere și consultanță în firme, reamintește ICIJ.

 

 

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă