20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUn preot catolic gay, scrisoare deschisă pentru Papă. Ce nemulțumiri are prelatul

Un preot catolic gay, scrisoare deschisă pentru Papă. Ce nemulțumiri are prelatul

Un preot care a fost expulzat de Biserica Catolică, după ce a anunțat că este homosexual, a lansat un apel către toți preoții și cardinalii catolici homosexuali să se lepede de Biserica Catolică. Krzysztof Charamsa a acuzat Vaticanul că provoacă suferințe de nemăsurat catolicilor homosexuali și familiilor lor, potrivit BBC News

Krzysztof Charamsa a adresat o scrisoare deschisă Papei Francisc, în care a acuzat Biserica că îi persecută pe homosexuali. Bărbatul susține că, după o perioadă de frământări, a decis să respingă public violența manifestată de Biserică față de comunitatea LGBT.

Preotul a scris că persoanele catolice LGBT au dreptul la o familie, chiar dacă Biserica nu vrea să o binecuvânteze. De asemenea, Charamsa a acuzat Vaticanul că exercită presiune asupra statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex.

Bărbatul susține că Biserica Catolică este ”plină de homosexuali”, și, în ciuda acestui fapt, continuă să îi trateze pe membrii acestei comunități cu violență. În acest context, Charamsa i-a invitat toți preoții și cardinalii gay să abandoneze Biserica Catolică, pe care a catalogat-o drept ”brutală, insensibilă și incorectă”.

Papa Francisc nu a răspuns încă scrisorii.

În urmă cu trei săptămâni, Krzysztof Charamsa, în vârstă de 43 de ani, a surprins opinia publică când a anunțat nu doar că este homosexual, ci și că are o relație de mai mult timp cu un bărbat. Preoții catolici depun un jurământ de castitate atunci când sunt hirotonisiți, similar călugărilor ortodocși.

Preotul nu a uitat să îi mulțumească, în finalul scrisorii, Papei Francisc, pentru atitudinea mai permisivă față de homosexuali, pe care a afișat-o de când a fost înscăunat.

Sinodul Bisericii Catolice s-a încheiat, duminică, fără a face schimbări în politica față de catolicii homosexuali. Ultimul document semnat de preoții din Sinod stipula că credincioșii homosexuali trebuie tratați cu respect și demnitate. Totuși, preoții au subliniat că uniunile dintre persoanele homosexuale nu pot fi comparate cu cele dintre un bărbat și o femeie. 

Papa Francisc a avut, recent, o întâlnire cu un fost student de-al său homosexual și a susținut de mai multe ori că membrii comunității LGBT nu trebuie marginalizați de societate. Pontiful a recomandat membrilor Bisericii Romano-Catolice să trateze “cu milă” homosexualii. 

 uveranul pontif a mai declarat că, deşi Biserica Catolică are dreptul la propria opinie, ea nu poate “să se amestece spiritual” în vieţile persoanelor homosexuale. Acea declaraţie a fost făcută după un alt discurs, considerat istoric, susţinut de papa Francisc în 2013, în legătură cu preoţii gay: “Dacă cineva este gay şi îl caută pe Dumnezeu şi este bine intenţionat, atunci cine sunt eu ca să îl judec?”.

 

Cele mai citite

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...
Ultima oră
Pe aceeași temă