13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn preot german dorește predarea islamului în școli

Un preot german dorește predarea islamului în școli

Şeful Bisericii Protestante din Germania a cerut ca Islamul să fie predat în toate şcolile publice din ţară ca o modalitate de a-i face pe tinerii musulmani imuni la “tentaţia fundamentaliştilor”. 

Episcopul Heinrich Bedford-Strohm a declarat cotidianului Heilbronner Stimme că predarea Islamului în şcolile din Germania le va oferi elevilor de religie musulmană şansa de a avea o abordare critică faţă de propria confesiune. 

Şapte din cele 16 landuri federale ale Germaniei oferă sub o formă sau alta ore de religie musulmană în şcoli, similare cu orele de religie catolică şi protestantă care se desfăşoară în mod tradiţional. Germania are circa 4 milioane de musulmani, aproximativ 10% din populaţia ţării. 

Atitudinile faţă de Islam au devenit mai radicale după atacurile islamiste din Europa şi sosirea, în 2015, a peste un milion de migranţi, în majoritate musulmani. Afluxul de migranţi a alimentat ascensiunea partidului antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), care susţine că Islamul încalcă Constituţia Germaniei şi doreşte interzicerea minaretelor şi a vălului, conform Reuters citată de Agerpres. Totodată, aproape două treimi dintre germani cred că Islamul nu îşi are locul în ţara lor, potrivit unui sondaj publicat în această lună. 

În plus, începând din 2012, sute de germani au părăsit ţara pentru a se alătura grupării teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak, potrivit Ministerului de Interne de la Berlin. 

Episcopul Bedford-Strohm a declarat că în Germania toate confesiunile trebuie să fie compatibile cu Constituţia democrată a ţării. “Toleranţa, libertatea religioasă şi libertatea de conştiinţă trebuie să se aplice tuturor religiilor”, a declarat episcopul într-un interviu publicat vineri. El a apreciat că asociaţiile islamice din Germania ar trebui să se ocupe de organizarea acestor cursuri. 

Însă rivalităţile şi disputele dintre asociaţiile islamice au complicat eforturile de gestionare a educaţiei religioase pentru musulmani în unele zone din Germania şi au tensionat relaţiile cu unele universităţi care pregătesc profesori pentru cursurile despre Islam care se ţin deja, comentează Reuters. 

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă